Λίφτινγκ στο «Συν-Εργασία»

ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2020 8:15

Με το βλέμμα στραμμένο στον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη προτάσεις για βελτιώσεις, αλλαγές και, αν χρειαστεί, περιορισμό του προγράμματος «Συν-Εργασία», που κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του παρουσιάζει περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμa και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορoνοϊού στη χώρα μας δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, παρότι πληρούν τον βασικό όρο, δηλαδή να έχουν εμφανίσει κατά τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους (εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Έτσι, αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή" έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους.
Θυμίζουμε πως το Yπ. Εργασίας, σε συνεργασία με το Yπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος προχώρησε στο πρώτο «λίφτινγκ» προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.
Πλέον κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα «λουκέτα» και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας.
Πάντως το Yπ. Εργασίας παρακολουθώντας στενά την πορεία του προγράμματος «Συν-Εργασία», για το οποίο η κυβέρνηση είχε αρχικά την πρόθεση να διαθέσει 1 δισ. ευρώ, ήδη επεξεργάζονται βελτιωτικές αλλαγές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και λειτουργούν με βάρδιες προσωπικού, είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό στην πράξη αποκλείει από το πρόγραμμα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που ζητούν από το Yπουργείο Εργασίας να προβλεφθεί η μείωση του χρόνου εργασίας στο σύνολο του μήνα.
Στο συρτάρι, βέβαια, υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Χρήματα τα οποία, άλλωστε, δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου «ξεκλειδώσει» η κοινοτική χρηματοδότηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass