Διπλή αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια

ΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΗ - ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «COVID»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 8:26

Διπλή έκπτωση φόρου θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και παράλληλα πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το 30% των «χαμένων» ενοικίων

θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους (π.χ. φόρο κληρονομιάς) και δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών θα πάρουν έξτρα έκπτωση ίση με το 25% των ποσών που θα έχουν πληρώσει για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο, η οποία θα φανεί στον προσωπικό τους λογιαρισμό στο Τaxisnet τον Ιούλιο. Η έκπτωση 25% ισχύει μόνο για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι και σήμερα να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη «Δήλωση Covid», όπου θα δηλώσουν τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν λάβει. Το φορολογικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες που εξυπηρετούν κάποια ρύθμιση στην Εφορία. Αν δεν έχουν κάποια ρύθμιση ή έχουν επιλέξει να αναστείλουν την πληρωμή των οφειλών τους μέχρι και τον Οκτώβριο, τότε το όφελος περιορίζεται στο 30% του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα σε πάγια ρύθμιση 12 δόσεων και παράλληλα ενοικιάζει διαμέρισμα, το οποίο του αποφέρει 400 ευρώ τον μήνα. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, λόγω κορονοϊού, εισέπραξε μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Ετσι έχασε συνολικά 480 ευρώ ή 160 ευρώ τον μήνα. Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξασφαλίζει: Έκπτωση φόρου 144 ευρώ, η οποία θα συμψηφιστεί είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 30% του ενοικίου που έχασε (480Χ30% =144). Έκπτωση φόρου 225 ευρώ. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας δόσης που πλήρωνε στην ώρα του ο ιδιοκτήτης για την πάγια ρύθμιση (300Χ3Χ25%). Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει συνολική έκπτωση φόρου 369 ευρώ για τα ενοίκια ύψους 480 ευρώ που έχασε.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι εκμισθωτές είναι ότι εφόσον η μείωση του μισθώματος συνεχισθεί, είτε πρόκειται για αρχική είτε για τροποποιητική, πρέπει η «Δήλωση COVID» να υποβάλλεται μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.
Επίσης για τους μισθωτές εφόσον η «Δήλωση COVID» αφορά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο πρέπει να την αποδεχθείτε μέχρι την 6η Ιουλίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος, πρέπει να αποδεχθείτε τη δήλωση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της από τον εκμισθωτή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε τη δήλωση αποδοχής εντός των ως άνω προθεσμιών θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
Η «Δήλωση COVID» υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά αλλά κατά εξαίρεση υποβάλλεται χειρογράφως στην Εφορία όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκκαθαριστής κληρονομίας διορισμένος από το δικαστήριο, εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικος πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχος σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση. Πάντως η δήλωση υπογράφεται από τον μισθωτή του ακινήτου και φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του.
* Στη δήλωση επίσης συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:
α) Χρήση μισθίου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές: κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους, κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, επαγγελματική στέγη.
β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.
γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.
δ) Ο μήνας τον οποίο αφορά η μείωση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ
Στο μεταξύ, οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ. Με τους νέους κανόνες που ορίζει η ΑΑΔΕ κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει:
- Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης να δηλώσει τη λύση της στην πλατφόρμα. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.
- Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση που παλαιό μισθωτήριο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
- Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass