Με το βλέμμα στις εκπτώσεις η αγορά

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2020 21:10

Με το βλέμμα στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα και με ανάμεικτα συναισθήματα προσδοκιών για αύξηση της αγοραστικής κίνησης και προβληματισμού για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας,

μπήκε ο Ιούλιος για τους Λαρισαίους εμπόρους.
Η φετινή περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου και δεν πρόκειται η έναρξή τους, παρά τα όσα λέγονται, να μετατεθεί για αργότερα. Το σενάριο της μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των θερινών εκπτώσεων ξεκίνησε από την Αθήνα με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο να ζητεί από το Υπ. Ανάπτυξης τη σύντμηση της περιόδου κατά 15 ημέρες ώστε να αρχίσουν τον Αύγουστο. Ο λόγος ήταν να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματά τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος λόγω της πανδημίας. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και οι τακτικές θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν κανονικά στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου.
Πάντως πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας είναι ο περιορισμό της χρονικής διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων σε 8 εβδομάδες από 18 εβδομάδες που είναι σήμερα. Εμμένοντας σταθερά στην κατάργηση των ενδιάμεσων εαρινών και φθινοπωρινών εκπτώσεων, που διοργανώνονται αρχές Μαΐου και Νοεμβρίου, οι έμποροι ζητούν τη δραστική μείωση της χρονικής διάρκειας των χειμερινών και θερινών εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, προτείνουν οι μεν χειμερινές εκπτώσεις να πραγματοποιούνται μόνο τις τέσσερις εβδομάδες του Φεβρουαρίου οι δε θερινές στις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο Φεβρουάριος και ο Αύγουστος αποτελούν τους τελευταίους μήνες της χειμερινής και της θερινής περιόδου αντιστοίχως και οι έμποροι θα μπορούν να κάνουν τότε γενναίες εκπτώσεις για να απαλλαγούν από τα όποια αποθέματα έχουν. Το αίτημα αυτό αν και "κουμπώνει" με την εικόνα της αγοράς που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, θα εξεταστεί εντός του Φθινοπώρου. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως στις 19 Ιουλίου, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων η αγορά της Λάρισας θα είναι ανοικτή, καθώς εκ του νόμου τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ
Εξάλλου για πέντε συνολικά Σάββατα μόνο, αντί των οκτώ που προβλέπονταν, θα κλείσουν φέτος τα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας την καλοκαιρινή περίοδο. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που επικρατούν στην αγορά και το πλήγμα που έχει επιφέρει στο λιανεμπόριο η υγειονομική κρίση οδήγησε τη διοίκηση του εμπορικού συλλόγου στην απόφαση να συρρικνώσει τα πενθήμερα λειτουργίας της αγοράς, που ξεκινούν εντός του μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα δυσπραγία.
Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη δίμηνη αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας και με παγιωμένη την άποψη η εικόνα της αγοράς εξακολουθεί να μην εκπέμπει "υγεία", ο εμπορικός κόσμος έκρινε να περιορίσει τον αριθμό των ημερών που θα ήταν κλειστή η αγορά. Έτσι η διοίκηση του ΕΣΛ αποφάσισε λοιπόν να προτείνει στα καταστήματα-μέλη του συλλόγου να παραμείνουν κλειστά τα Σάββατα από 25/7/2020 μέχρι και 22/8/2020. Υπό ομαλές συνθήκες, τα πενθήμερα του εμπορικού κόσμου θα ξεκινούσαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, από τις 4 Ιουλίου συγκεκριμένα και θα ολοκληρώνονταν στις 22 Αυγούστου. Ο κορονοϊός όμως διαφοροποίησε τα δεδομένα...
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
Στο μεταξύ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας για την αναστολή της φετινής εμποροπανήγυρης. Η απόφαση της δημοτικής αρχής, απόρροια της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ήταν για τους εμπόρους αναμενόμενη και σαφώς ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη.
Άλλωστε οι Λαρισαίοι έμποροι που έβλεπαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά διάρκειά του λόγω της αθρόας συμμετοχής του κόσμου και των συναλλακτικών ηθών που επικρατούν, τυχόν λειτουργία του, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα λογιζόταν ως "εχθρική πράξη" κατά της δημόσιας υγείας των πολιτών. Επιπρόσθετα ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας, παραδοσιακά στρέφεται κατά της λειτουργίας του συγκεκριμένου παζαριού κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, θεωρώντας το, αναχρονιστικό θεσμό που δεν προσδίδει καμία προστιθέμενη αξία στην πόλη και στην κοινωνία της. Με τη λειτουργία του παζαριού επί ένα επταήμερο "ερημώνει", όπως λένε, η αγορά της πόλης, τα μικρά εμπορικά καταστήματα αιμορραγούν, και η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός διογκώνεται. Η κίνηση μάλιστα δεν "νεκρώνει" μόνο κατά την εβδομάδα λειτουργίας του αλλά και λίγο πριν και αρκετά μετά. Συνεπώς η ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης, για τους εμπόρους της τοπικής αγοράς ήταν επιβεβλημένη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass