Κλειδώνουν 12 ή 24 δόσεις για τα χρέη του κορονοϊού

ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ, ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2020 9:08

Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου – όταν ανοίξει η Βουλή – θα έχει μπει σε τροχιά νομοθέτησης η ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών όσων επλήγησαν από την πανδημία. Οι φόροι, δόσεις και ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που δεν πλήρωσαν

νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία, θα μπορούν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.
Οι οφειλές που πάγωσαν με το χτύπημα της πανδημίας αναμένεται να παραμείνουν έτσι έως το τέλος του έτους, καθώς η νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Ολα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021, με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, πληρώνοντας 250 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και το φθινόπωρο.
Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Με την ειδική ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει ένα νέο κύμα οφειλών που απειλεί να πνίξει ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:
Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
n Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ
Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ
Ολες οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάρουν μολύβι, χαρτί και κομπιουτεράκι και να υπολογίσουν ποιο σχήμα θα ακολουθήσουν λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ ή και τις τράπεζες.
Η εξόφληση των χρεών του κορονοϊού σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο, το οποίο θα είναι χαμηλό, πιο χαμηλό από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.
Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορωνοϊού, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass