Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση οφειλών

ΜΕ 12 Η 24 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 9:25

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα ρύθμιση οφειλών, που θα δώσει ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για οφειλές που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας.


«Κλειδί» της ρύθμισης είναι το χαμηλό επιτόκιο των δόσεων, το οποίο μηδενίζεται αν οι υπόχρεοι επιλέξουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες στη διάρκεια του επόμενου έτους.
Την ώρα που μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν τα... μαντάτα από την ΑΑΔΕ για το πόση μείωση της προκαταβολής φόρου δικαιούνται, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη νέα ρύθμιση οφειλών. Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, «πάγωσαν» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να εξοφλούνται σταδιακά από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση, θα «σπρώξει» τις πληρωμές πέρα από την Πρωτοχρονιά του 2021.
ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν δύο επιλογές: να πληρώσουν σε 12 μήνες, με άτοκες δόσεις ή σε 24 μήνες με επιτόκιο μόλις 2,5%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κι αν ρύθμιση επιλέξουν, θα έχουν περίοδο χάριτος από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου- όποτε θα έπρεπε να «τρέχουν» οι «παγωμένες» δόσεις- κι αυτό δίνει μια ακόμα ανάσα ρευστότητας.
Έμποροι και μικρομεσαίοι πιέζουν, πάντως, για πιο «γενναίες» διευκολύνσεις, καθώς ο τζίρος τους έχει «βουτήξει» έως και 30%, ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις μιλάνε για απώλειες που ξεπερνάνε το 60%. Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου οι 4 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες «παγώματος» των επιταγών, δημιουργώντας έτσι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε μια αγορά που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της.
ΣΥΣΤΗΜΑ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τι ζητούν επιχειρήσεις κι επαγγελματίες; Την αναβίωση των 120 δόσεων, με διπλή στόχευση. Από τη μια, να καλυφθούν όσοι έχασαν την ευεργετική ρύθμιση, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο κορονοϊός κι από την άλλη να καλυφθούν και τα χρέη που δημιούργησε ο κορονοϊός. Στο υπουργείο Οικονομικών επί του παρόντος δεν σχολιάζουν τα εν λόγω αιτήματα, ωστόσο αρμόδιες πηγές θυμίζουν τις έντονες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τις 120 δόσεις και τους αστερίσκους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, που είχαν βάλει σε προηγούμενες Εκθέσεις Αξιολόγησης. «Παράθυρο» για περισσότερες δόσεις υπάρχει πάντα ανοικτό και για όσους τρομάζουν στην ιδέα υποβολής φορολογικής δήλωσης, λόγω του εκκαθαριστικού που αναμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες για να πέσει η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά αναζητούνται ακόμα 900 χιλιάδες φορολογούμενοι. Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και μάλιστα με διπλή δόση, για όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους μετά τις 29 Ιουλίου. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Οι φορολογούμενοι έχουν, όμως, τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων, αν εντάξουν τον φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Αν η εξόφληση γίνει σε 12 μήνες, το επιτόκιο είναι 4,7%, ενώ όσοι επιλέξουν 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με περίπου 6%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass