Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβλήματα με τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2020 8:35

Προβλήματα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι, καθώς ενώ τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσα σε τρεις ημέρες, η απάντηση της εφορίας έρχεται μετά από 60 ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν

τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αν και η είδηση για μεταβιβάσεις ακινήτων express σε τρεις ημέρες και ταχεία εξυπηρέτηση στις ΔΟΥ χωρίς παρουσία του φορολογούμενου έγινε δεκτή με αίσθημα ανακούφισης, ωστόσο απέχει από την πραγματικότητα. Όπως υποστηρίζουν, ο πολίτης αντιμετωπίζει μεγαλύτερη καθυστέρηση και ταλαιπωρία, καθώς το τριήμερο δεν τηρείται λόγω σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται και με τη χρόνια υποστελέχωση και με την ελλιπή τεχνική υποδομή των υπηρεσιών.
Κατά το τριήμερο δεν διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης και “επαλήθευση” της αξίας του ακινήτου, επί της οποίας επιβάλλεται ο φόρος, αλλά εντός 60 ημερών μετά την αποστολή στις ΔΟΥ του ήδη υπογεγραμμένου συμβολαίου.
Έτσι ο πολίτης καλείται να πληρώσει φόρο σε αξία που δεν έχει επαληθευθεί. Πληρώνει βάσει δήλωσης που δεν θεωρείται ειλικρινής και ενδεχομένως θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο».
Όπως τονίζουν οι συμβολαιογράφοι απευθυνόμενοι οι όποιες προσδοκίες για την επιτάχυνση των συναλλαγών, όχι μόνο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται με την εφαρμογή της απόφασης, αλλά αντίθετα επιπρόσθετα προβλήματα αναδεικνύονται.