Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εν ...TAXIS

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 163.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - OI XAMENOI KAI OI ΚΕΡΔΙΣΜENOI TOY ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΟΡΟΥ - ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ - ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2020 21:03

Στους προσωπικούς λογαριασμούς των 163.000 ιδιοκτητών ακινήτων του ν. Λάρισας αναρτώνται σταδιακά από προχθές τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν, συνάρτηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, υπολογίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και το 2019, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αιφνιδιάστηκαν. Φυσιολογικές εξαιρέσεις αποτελούν οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους εφαρμόστηκε μικρότερος συντελεστής που μειώνει τον φόρο καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, από πώληση ή αγορά ακινήτου εντός του 2019, οπότε ο φόρος θα μειωθεί ή θα αυξηθεί αντίστοιχα. Πάντως θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών εντός του 2020, η οποία, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, θα οδηγούσε σε νέα μείωση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όμως η πανδημία δεν το επέτρεψε και οι προσδοκίες νέων μειώσεων μετατίθενται για το 2021.
Επί της ουσίας όμως τα φετινά εκκαθαριστικά ενσωματώνουν τις μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:  30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

PINAKAS_ENFIA.jpg

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Σε κάθε περίπτωση ο φόρος , που κυμαίνεται από 82 έως 1.273 ευρώ, θα πληρωθεί από όσους δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Αυξημένο όμως θα καταβάλουν όσοι απέκτησαν το 2019 εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) αλλά και φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων, καθώς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ελήφθη υπόψη η νέα, μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως έχει αποτυπωθεί στο έντυπο Ε9.
Για άλλη μια χρονιά απαλλάχτηκαν από τον συμπληρωματικό φόρο ( αυτόν που πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ), τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης, ενώ στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέστησαν «κούρεμα» εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων, καθώς μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί συμψηφίζεται με τον φόρο ακινήτων. Επίσης όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος βλέπουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει «ξεφουσκώνει», καθώς το ποσό της επιστροφής φόρου συμψηφίστηκε με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Επίσης αρκετοί ιδιοκτήτες ακίνητων, με πολύ χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με αναπηρία εκ νέου είτε θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου. Ειδικότερα έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά.
* Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ
Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
1. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
2. Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisne».
3. Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).
4. Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».
5. Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
6. Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
7. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 PDF).
8. Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται φέτος σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών από Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουαρίου 2021 ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί έως και τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταβάλουν την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία προσαύξηση. Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής: έως 30/9/2020 (1η δόση), έως 30/10/2020 (1η μαζί με τη 2η δόση), έως 30/11/2020 ( 3η δόση), έως 31/12/2020 (4η δόση), έως 29/01/2021 (5η δόση) και έως 26/02/2021 (6η δόση).

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ
Για όσους όμως δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ ή σε 6 δόσεις, υπάρχουν εναλλακτικές. Αυτές είναι οι εξής:
* Πάγια ρύθμιση: Ακόμη και πριν από την εκπνοή εξόφλησης της πρώτης δόσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν τον φόρο στην Πάγια Ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών. Με αυτήν η αποπληρωμή γίνεται: Σε 12 δόσεις με επιτόκιο 4,50% και σε 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.
* Πιστωτικές κάρτες: Όσοι διαθέτουν όμως επαρκή υπόλοιπα σε πιστωτικές τους κάρτες, μπορούν να εξασφαλίσουν την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής έως και τον Μάρτιο του 2022. Ειδικότερα, οι επιλογές των κατόχων πιστωτικών καρτών είναι τρεις: Εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού με πιστωτική κάρτα έως τις 30/9.
Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται η εξόφληση έως και 50 ημέρες αργότερα. Εξόφληση με πιστωτική κάρτα όλου του φόρου και εξόφλησή του στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, η τελική εξόφληση μετατίθεται έως και 50 ημέρες. Εξόφληση κάθε μίας εκ των 6 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και τον Μάρτιο του 2022.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ
Τέλος να σημειωθεί πως σύντομα πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που θα εντοπίσουν στο εκκαθαριστικό τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μειώσουν τον φόρο, με νέα εκκαθάριση.
Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass