Ανοιχτή την Κυριακή η αγορά

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ - ΤΟ ΝΕΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η «BLACK FRIDAY»

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 20:05

Με συγκρατημένες προσδοκίες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επιβίωσή τους, ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας μετρά αντίστροφα για το ξεκίνημα του 10ημέρου των φθινοπωρινών εκπτώσεων. Αν και η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ως θεσμός,

στην πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας δεν έχει περίοπτη θέση, καθώς δεν βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά τις διεθνείς και εγχώριες αλυσίδες, δεν παύει να αποτελεί ένα ακόμη "στοίχημα" για την αγορά, που θέλουν να κερδίσουν. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των ζημιών που προκαλεί η υγειονομική κρίση, αρκετοί επιχειρηματίες ένδυσης και υπόδησης της Λάρισας ετοιμάζονται για σημαντικές μειώσεις τιμών, δίνοντας τη δυνατότητα "έξυπνων" αγορών στους καταναλωτές.
Να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο εξορθολογισμού και απλούστευσης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά, στην «ατζέντα» των συζητήσεων των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από πέρυσι εκτός από την απελευθέρωση των προσφορών και την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών, περιλαμβάνεται και το πάγιο αίτημά τους που είναι η μείωση της διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων (χειμερινών και θερινών) και η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Αν και η εκτίμηση πως οι "μίνι" εκπτώσεις (εαρινές-φθινοπωρινές) δεν συνιστούν κινητήρια δύναμη για την αγορά και δεν δρουν ενισχυτικά στον τζίρο των επιχειρήσεων είναι κοινή, ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία που θα τις καταργούσε, προφανώς λόγων των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, δεν έχει ακόμη ληφθεί. Έτσι ενώ σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, έδιναν την εντύπωση πως έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τείνουν πλέον να αποκτήσουν θεσμική και μόνιμη υπόσταση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες εκπτώσεις, οι οποίες γίνονται Μάιο και Νοέμβριο θεσμοθετήθηκαν το 2013 ως μια κίνηση για την αναθέρμανση της αγοράς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο εμπορικός κόσμος, το μόνο «επίτευγμά» τους ήταν η απαξίωση του θεσμού των τακτικών εκπτώσεων. Συνολικά διαρκούν 30 ημέρες αλλά δόθηκε στους εμπορικούς συλλόγους η δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, για το πώς θα κατανείμουν την διάρκειά τους. Ο εμπορικός σύλλογος της Λάρισας όπως και οι υπόλοιποι της Θεσσαλίας προτίμησαν να κρατήσουν τα 10ήμερα των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων και να ενισχύσουν τη διάρκεια των δύο τακτικών εκπτώσεων (θερινών και χειμερινών) με 5 επιπλέον ημέρες. Και επειδή το 10ήμερο είναι αυστηρά ημερολογιακό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.
Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, που φέτος συμπίπτει με την έναρξή τους τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η διοίκηση του ΕΣΛ πάντως προτείνει στα μέλη του να λειτουργήσουν έως τις 4 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Η BLACK FRIDAY
Οι εκπτώσεις πάντως αναμένεται να κορυφωθούν στα τέλη του μήνα, με τον ερχομό της Black Friday, που τα τελευταία χρόνια διαρκεί μια... εβδομάδα. Η φετινή "ΒlackFriday" θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου αλλά για την ώρα όλα είναι ρευστά μιας και οι έμποροι δεν γνωρίζουν τα μέτρα που μπορεί να ισχύουν το επόμενο χρονικό διάστημα και συνεπώς να κάνουν από τώρα τον προγραμματισμός τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass