Τέλος οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ»

ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ - ΠAΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 21:00

Ολοκληρώνεται σήμερα στις 3 το μεσημέρι, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ΑΝΑΣΑ».

Πρόκειται για πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας από 5.000 έως 50.000 ευρώ, με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως 49 άτομα.
Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για τη συμμετοχή στη δράση ήταν εξ αρχής τεράστιο και ήδη από πολύ νωρίς είχε καλυφθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διαδικασία έως και το πρωί της Τετάρτης ήταν 2.065 αιτήσεις, ενώ χθες είχαν ξεπεράσει τις 3.000 ενώ το ποσό που απορροφούσαν ξεπερνούσε τα 80 εκ. ευρώ!
Να σημειώσουμε πως πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς, εκφραστές της επιχειρηματικότητας της περιοχής, όπως το ΕΒΕΛ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, πέραν από κάποιες παρεμβάσεις και διορθώσεις με σκοπό τη βελτίωση του προγράμματος και την εξυπηρέτηση περισσοτέρων επιχειρήσεων, ζήτησαν την παράταση της δράσης λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων. Με δεδομένο πως λογιστικά και άλλα γραφεία που ετοίμαζαν τους φακέλους των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων δεν έχουν καταφέρει να υποβάλουν ούτε τους μισές αιτήσεις, γίνεται αντιληπτό πως οποιαδήποτε παράταση δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν συνδυαστεί με την αύξηση των πόρων του προγράμματος.
Σαφέστατα η ανάγκη να στηριχθεί ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των πληγεισών επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας είναι μεγάλη, αλλά από τη στιγμή που ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της δράσης είναι συγκεκριμένος, η όποια παράταση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Άλλωστε στην παρουσίαση της δράσης είχε διευκρινιστεί πως δεν επρόκειτο να δοθεί παράταση.
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όπως σχολίασε χθες ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, «κάναμε αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο να μας αυξήσει το ποσό, αλλά δεν δίνει αύξηση του προϋπολογισμού, γιατί έχει κι άλλα χρηματοπιστωτικά προγράμματα που «τρέχει». Από του χρόνου όμως μπορεί να τρέξει άλλο παρόμοιο πρόγραμμα σαν το «ΑΝΑΣΑ», γιατί κατόπιν αιτήσεως που κάναμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή, πήραμε προ ημερών μια παράταση της περιόδου covid που θα φτάνει μέχρι και το α ‘ εξάμηνο του 2021.
Σκοπός μας είναι το νέο πρόγραμμα να «τρέξει» από Ιανουάριο-Φεβρουάριο, και τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν άλλες αιτήσεις και θα ζητήσουμε να μπουν κι άλλοι ΚΑΔ, να ενταχθούν κι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να μπουν στο υπάρχον πρόγραμμα».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
Σημειώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την αξιολόγηση των αιτήσεων έχει αναλάβει ο ΕΦΕΠΑΕ. Με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης, προβάδισμα έγκρισης έχουν οι κλάδοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση. θεωρείται βέβαιο ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας, λόγω κατακόρυφης πτώσης τζίρου αλλά και σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του προγράμματος.
Η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ, χωρίς επιστροφή. Το καταβληθέν ποσό θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.
Αποδεκτές είναι οι αιτήσεις επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019, ενώ δεν απαιτείται εγγυητική επιστολή ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο πλην της φορολογικής δήλωσης. Η χρηματοδότηση γίνεται απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού. Τέλος να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των ΚΑΔ, εκτός από τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass