Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπνέει αύριο η προθεσμία για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 150.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ - ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 21:05

Τρεις μήνες μετά την έναρξή του και ένα μήνα μετά την παράταση που έδωσε το Υπ. Οικονομικών, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των δικαιούχων, εκπνέει αύριο 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και ήδη ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 150.000.
Οσοι καταφέρουν να ενταχθούν θα λάβουν κρατική επιδότηση για 9 μήνες. Αν και αρχικά προβλεπόταν ότι οι πρώτες καταβολές για επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των δανείων θα ξεκινούσαν περί τα τέλη Οκτωβρίου, κυρίως για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλά δάνεια υπάρχει αναστολή των δόσεων έως το τέλος του έτους, άλλαξε τον αρχικό προγραμματισμό.

Επειδή δε, η αίτηση περνάει από... κόσκινο, μέχρι να ολοκληρωθεί το «ξεψάχνισμα» των δανείων, των τραπεζικών λογαριασμών των εισοδηματικών και των περιουσιακών στοιχείων, θα έχει τελειώσει και ο Νοέμβριος, οπότε το πιθανότερο πλέον είναι ότι οι πρώτες πληρωμές θα γίνονται από τον Δεκέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση για δύο ακόμη ημέρες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr και βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.
Θυμίζουμε πως η επιδότηση για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.
Στην περίπτωση που το δάνειο είναι «κόκκινο», η αίτηση που υποβάλλεται από τον δανειολήπτη - δικαιούχο της επιδότησης διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια οι τράπεζες παρέχουν εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Για να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, θα πρέπει το δάνειο να έχει ρυθμιστεί κατόπιν συμφωνίας με την τράπεζα και η σύμβαση να έχει υπογραφεί έως το τέλος του έτους.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, καθώς για να ξεκινήσει η επιδότηση της δόσης του δανείου θα πρέπει να έχει προηγηθεί ρύθμιση μετά από συμφωνία οφειλέτη και τράπεζας. Για τα δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή όσα έχουν καταγγελθεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το α΄ τρίμηνο, στο 50% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το γ΄ τρίμηνο και για ποσό έως 300 ευρώ.
Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ