Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκολύνσεις ζητούν οι επιχειρηματίες

ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 8:20

Την παρέμβαση του Υπ. Οικονομικών για να αποκτήσουν τη δυνατότητα απόκτησης της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και των εφοριών αλλά και για άμεση

νομοθετική ρύθμιση με στόχο την ενίσχυση των πληττόμενων φυσικών και νομικών προσώπων με τη μορφή επιδότησης δόσεων δανειακών οφειλών ζητούν επιχειρηματικοί φορείς της χώρας.
Θεωρούμε απαραίτητο να διευκολύνετε την επιχειρηματική δραστηριότητα, που η άσκησή της έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής υπό τις παρούσες συνθήκες, προχωρώντας στην έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με την ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής χορήγησής του, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Για την έκδοση βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας, προτείνεται στον διοικητή της ΑΑΔΕ να ληφθεί μέριμνα ώστε αυτή να δίνεται ηλεκτρονικά, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ρυθμίσει τις φορολογικές οφειλές του και τηρεί τη ρύθμιση, ή/και, όταν σε εφαρμογή των ειδικών διατάξεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έχει αναστείλει την καταβολή των υποχρεώσεών του. Παράλληλα ζητούν να παραλαμβάνεται ηλεκτρονικά και η φορολογική ενημερότητα αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριότητας.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Την ίδια στιγμή τονίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την αδυναμία δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καταθέτουν αίτημα για δημιουργία νέου προγράμματος που θα επιδοτεί τις δόσεις δανείων φυσικών και νομικών προσώπων, εστιάζοντας κυρίως σε όσους έχουν προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό προσημειώνοντας το επαγγελματικό τους ακίνητο, συμπεριλαμβάνοντας όμως και όλα τα είδη επιχειρηματικών δανείων, π.χ. ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Ουσιαστικά δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα που θα βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους, κυρίως έναντι των τραπεζών.