Η πανδημία «παγώνει» πτωχευτικό και πλειστηριασμούς

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» *ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ *ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΓΔΙΧ Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2020 20:50

Προς παράταση οδεύει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ο νέος κώδικας θα πρέπει κανονικά να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2021 αλλά το νέο lockdown έχει φρενάρει την υλοποίηση μιας σειράς τεχνικών ζητημάτων που

απαιτούνται για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Θυμίζουμε πως με τον νέο πτωχευτικό νόμο όλοι οι υπερχρεωμένοι πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα μιας «δεύτερης ευκαιρίας» και την επιλογή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους πιστωτές τους, προστατεύοντας την πρώτη τους κατοικία.
Το νέο αυτό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο ν. Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εν μέσω lockdown και έναν μήνα πριν από τη λήξη του έτους, φαντάζει δύσκολο να ξεπεράσει προβλήματα, να άρει εκκρεμότητες και να θέσει σε πρακτική εφαρμογή τις διατάξεις του.
Να σημειώσουμε πως ήδη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, διά της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν ζητήσει την αναστολή εφαρμογής του νόμου έως τον προσεχή Ιούλιο. Η πρότασή τους δεν στηρίζεται μόνο στις συνθήκες διπλής κρίσης (υγειονομικής και οικονομικής) που βιώνει η χώρα αλλά και σε παράγοντες που καθιστούν αδύνατη την έναρξη του νέου νόμου που φέρει τον τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».
Όπως ενδεικτικά επισημαίνουν, η αναστολή είναι αναγκαία λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού πλαισίου που απομένει εντός του οποίου πρέπει να εκδοθούν κρίσιμοι κανόνες παράγωγου δικαίου, όπως υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι». Είναι παραπάνω από πιθανός ο κίνδυνος να βρεθούν προ απροόπτου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για πτωχεύσεις «μικρού» αντικειμένου κι οποίες πλέον αυτοματοποιούνται» σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ. Δημ Παληογιάννης.
Ένα από τα μεγάλα ζητήματα και κρίσιμα για την εφαρμογή του νόμου είναι η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, που είναι ιδιωτικός. Σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό δίκαιο ο δανειολήπτης που πληροί όλα τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης την 1η Ιανουαρίου 2021 – με βάση τα σημερινά δεδομένα. Για να προστατεύσει, όμως την -πρώτη- κατοικία του από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να ζητήσει τη μεταβίβασή της σ’ αυτόν τον φορέα. Μόνο θεωρητικά μπορεί ο νέος φορέας να είναι έτοιμος να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Και αυτό διότι θα πρέπει να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του επενδυτή, που θα αναλάβει το προνόμιο να αγοράζει και να μισθώνει τις πρώτες κατοικίες των οικονομικά ευάλωτων, και εν συνεχεία να στελεχωθεί ο φορέας. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αυτός είναι πρακτικά αδύνατο. Στην περίπτωση που ο νέος πτωχευτικός τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να συνοδεύεται από την ταυτόχρονη λειτουργία του φορέα, μπορεί να υπάρξουν πολλές δυσλειτουργίες και να ακυρωθεί εν τη γενέση του η φιλοσοφία του νόμου. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες λένε πως ο νόμος θα τεθεί σε σταδιακή υλοποίηση...
Ο κ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ
Πάντως η παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών Φώτη Κουρμούση, στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Λάρισας, αναμένεται να φωτίσει πολλά σημεία του νέου νόμου και ειδικά για το μέλλει γενέσθαι...
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κουρμούσης από την «Ε» για τη φιλοσοφία του νόμου, εξήγησε πως «προστατεύει την 1η κατοικία μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών, με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού: με ρύθμιση των οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο σε έως 240 δόσεις και με κρατική επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας για 5 έτη, με σκοπό να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί. Ο δεύτερος είναι στο στάδιο της πτώχευσης. Με τη σύσταση ενός Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, με σκοπό να αποφεύγονται εξώσεις. Ο Φορέας υποχρεούται να αγοράζει την 1η κατοικία και την επανα-μισθώνει στον πολίτη, ενώ το κράτος παρέχει επίδομα στέγασης (ενοικίου). Ο πολίτης έχει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου εντός 12 ετών, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.
Στον νόμο μπορεί να ενταχθεί κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, με σκοπό να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και δημόσιο σε έως 240 δόσεις (δηλ. αποπληρωμή σε έως 20 έτη). Οι τράπεζες μάλιστα μπορούν να δώσουν και παραπάνω δόσεις αν θελήσουν. Εάν κάποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του με την ανωτέρω ρύθμιση, τότε «κρίνεται» ότι έχει πτωχεύσει και προχωρούν οι διαδικασίες πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών, δηλ. διαγράφονται όλα τα χρέη του (σε 1 έτος εάν απώλεσε περιουσία ή σε 3 έτη αν δεν απώλεσε περιουσία). Η διαγραφή οφειλών διενεργείται με δικαστική απόφαση, έτσι ώστε το δικαστήριο να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε δόλια συμπεριφορά του οφειλέτη.
Στο αν μπορούν να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, κ. Κουρμούσης ήταν σαφής. «Εχουν τεθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να προλαμβάνουν καταχρήσεις από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως η άρση απορρήτου, η διενέργεια αυτόματων διασταυρώσεων και ελέγχων. Έτσι διαπιστώνεται ποιος είναι ευάλωτος και ποιος στρατηγικός κακοπληρωτής. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δύο ομάδες αυτές αποτελούν τα δύο «άκρα» του πληθυσμού των οφειλετών και δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που βρίσκονται στη «μέση». Δηλαδή αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου (δηλ. το εισόδημα τους ξεπερνά τις 7.000 ευρώ ετησίως) και δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές (δηλ. δεν έχουν εισοδήματα / περιουσία επαρκή για να αποπληρώσουν τα χρέη τους)» οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ρύθμιση για να αποφύγουν την πτώχευση, τόνισε αφήνοντας περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα για τη διεξαγωγή της ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης...
«ΠΑΓΩΜΑ» ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Πάντως η παράταση του νέου πτωχευτικού θα φέρει και πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός το έχει ήδη προαναγγείλει χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι μια οριζόντια ρύθμιση για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όλους θα έχει αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών, κάτι που δεν θέλουν ούτε οι τράπεζες. Για τον λόγο αυτόν αναζητείται μία φόρμουλα που θα προσφέρει μεν προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά όχι για όλους. Να σημειωθεί πάντως ότι και οι τράπεζες βλέπουν με καλό μάτι μία παράταση, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική προεργασία, πριν από την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού.
Τηλεδιάσκεψη του ΕΒΕΛ για τον πτωχευτικό
Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα τον νέο πτωχευτικό νόμο που φέρει τον τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου και στις 4 μ.μ. το Επιμελητήριο Λάρισας.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπ. Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, η ενημέρωση και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μελών μας κρίνεται σημαντική. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το e-mail τους (με όλα τα στοιχεία της επιχείρησης όπως ΑΦΜ – τηλέφωνο), στο οποίο θα τους αποσταλεί το link για να λάβουν μέρος στη διάσκεψη, στο Επιμελητήριο ΛΑΡΙΣΑΣ (Τηλ. 2410 255388, email: ( admin@larcci.gr) έως και την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 12.00. Η τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Επιμελητηρίου ( στο Youtube).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass