Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λήγει η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ - ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 8:40

Προθεσμία έως μεθαύριο Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Πρόκειται για καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για

ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, αγρότες καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που απασχολούν λιγότερους από 1.000 εργαζομένους. Στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας, το 50% του ποσού δεν επιστρέφεται.
Με αφορμή τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -ενός μέτρου ενίσχυσης που θα συνεχισθεί και το 2021, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει προαναγγείλει και επόμενους κύκλους- επισημαίνονται κάποια βασικά σημεία:
* Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή
* Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον, είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
* Επισημαίνεται ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, προβλέπονται ακόμα ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
* Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:
- Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, λειτουργούν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 και έχουν υποβάλλει οικονομικά στοιχεία στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport».
- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν, ως εξής: – μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018, – μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1.1.2019 μέχρι 31.8.2020.
- Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1.7.2019 μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
- Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1200/2015 απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.
- Παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
* για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον, ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, – για τις επιχειρήσεις, που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.
* Είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων.
ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση την πτώση τζίρου, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή. Τα κατώτερα όρια είναι τα εξής:
* 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
* 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
* 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι (6) έως είκοσι (20) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
* 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα (21) έως πενήντα (50) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020
* 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα (50) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
* Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.
* Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
* Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.

Από 1.000 ευρώ σε αγρότες
Των ευνοϊκών όρων του προγράμματος μπορούν να επωφεληθούν και οι αγρότες ώστε να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι ευνοούνται όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ (τουλάχιστον) το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019 και παράλληλα τα έσοδά τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 ήταν μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019. Ειδικά για τις πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές, δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ (τουλάχιστον) το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019. Από τα 1.000 ευρώ που θα λάβουν από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι δικαιούχοι αγρότες και οι πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός», υποχρεούνται να επιστρέψουν τα 500 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα είναι μη επιστρεπτέα.

Gallery άρθρου