Στον «αέρα» 1 εκατ. εργαζόμενοι

Το λουκέτο στην εστίαση παρασύρει πολλούς κλάδους και σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 8:30

ΑΘΗΝΑ
Κραυγή αγωνίας, βγάζουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί, ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, από το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ελέω κορονοϊού.


Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
Την ώρα που συζητείται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η εστίαση συνεχίζει να μαραζώνει, καθώς θα περιμένει για αρκετές μέρες ακόμη, το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα, με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος.
Πριν ακόμη, εμφανιστούν οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, το άνοιγμα της εστίασης, προσδιοριζόταν για τον Φεβρουάριο, και μετά από σχολεία, λιανεμπόριο. Και όταν οι αρμόδιοι μιλούσαν για άνοιγμα της εστίασης εννοούσαν καφετέριες και εστιατόρια και σε καμία περίπτωση μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, τα οποία για να ανοίξουν πρέπει να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών, που αυτή την εβδομάδα, θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα.
Κατόπιν αυτού, επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ήδη, έχουν αρχίσει να μιλούν για άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες.
Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει τη μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.
Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass