Σε οκτώ δόσεις και φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 20:10

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με το Οικονομικό Επιτελείο να «κλειδώνει» εντός των προσεχών ημερών το χρονοδιάγραμμά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σταικούρα «πολύ σύντομα, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το Οικονομικό Επιτελείο σε ό,τι αφορά στο πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Επί της ουσίας το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει άμεσα τα χαρτιά του για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία επηρεάζουν τον φόρο του εισοδήματος που θα εκκαθαριστεί, όπως για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και θα φανεί αν έχει αποδεχθεί τις εισηγήσεις, φορέων και λογιστών και ειδικών για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Πάντως οι όποιες πάντως αλλαγές στα τεκμήρια και τις e – αποδείξεις που επίκεινται θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσουν για φέτος και εν μέρει πιθανότατα για το 2022, για το διάστημα δηλαδή που η πανδημία φρενάρει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα να μην επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Για τα τεκμήρια διαβίωσης ενδεικτικά η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι να καταργηθούν για ένα έτος, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα παρουσιάσουν μειωμένα εισοδήματα κατά 20%, εξαιτίας της πανδημίας.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ
Σε κάθε περίπτωση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αρχίσει είτε στα τέλη Απριλίου είτε αμέσως μετά το Πάσχα ενώ το Υπ. Οικονομικών θέλει φέτος να βάλει τέλος στο σίριαλ των διαρκών παρατάσεων και της γκρίνιας που συνοδεύει τα σχετικά αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών αναφορικά με την περίοδο υποβολής των δηλώσεων. Γι’ αυτό η «παράταση» θα δοθεί εξαρχής και ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι και οι λογιστές για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους δεν θα λήξει στις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπεται, αλλά στο τέλος Ιουλίου. Πέρυσι θυμίζουμε πως το σύστημα είχε ανοίξει τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου και έκλεισε μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις στα τέλη Αυγούστου.
ΣΕ ΟΚΤΩ ΔΟΣΕΙΣ
Εφόσον τηρήσουν αυτήν την προθεσμία, οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 8 μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου τους, από το τέλος Ιουλίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και τον Αύγουστο, χωρίς οι δηλώσεις να θεωρούνται εκπρόθεσμες.
Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή και θα ακολουθούν έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο. Παράλληλα στο τραπέζι του Οικονομικού Επιτελείου έχει πέσει πρόταση αύξησης του «μπόνους» 2% για την έκπτωση φόρου εισοδήματος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, το οποίο αναγνωρίζεται πως «είναι μικρό», αλλά δύσκολα στις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες θα μπορούσε να αυξηθεί. Θυμίζουμε πως πέρυσι ίσχυε η δυνατότητα έκπτωσης 2%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass