Κρας τεστ για την αγορά τα... self tests

ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΟΙ ΕΝΔΟΜΥΧΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ» *ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ 300 ΕΩΣ 1.500 ΕΥΡΩ *ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 20:10

Με τους εμπόρους να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, ελπίζοντας να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα χωρίς ραντεβού και τους εμποροϋπάλληλους να «τρέχουν» για τα selftests, το λιανεμπόριο της

Λάρισας εισήλθε από χθες σε μια νέα πραγματικότητα...
Αν και για τους καταναλωτές, δεν αλλάζει κάτι, καθώς το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς επί της ουσίας δεν έχει διαφοροποιηθεί και τα εμπορικά καταστήματα και την τρέχουσα εβδομάδα θα συνεχίσουν τη μέθοδο του click inside και του click away ως δυνατότητα επιλογής, η υποχρεωτική χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης αλλάζει τα δεδομένα για τους χιλιάδες Λαρισαίους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους,αν δεν είναι αρνητικοί στον κορονοιό.
Αν και για την τρέχουσα εβδομάδα, υπάρχει μια ανοχή καθώς είναι εβδομάδα προσαρμογής και οι εργαζόμενοι μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ έως και την Κυριακή 25 Απριλίου, ωστόσο από τη Μεγάλη Εβδομάδα το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγέλλεται 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος πάει στη δουλειά του. Αν και τα self tests εγείρουν ανησυχίες ακόμη και φόβους σε μερίδα της αγοράς για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος η πλειοψηφία των εμπόρων αντιμετωπίζει τη νέα διαδικασία ως αποφασιστικό βήμα για να περάσει η αγορά στο αδιάλειπτο και χωρίς περιορισμούς άνοιγμά της. Άλλωστε όπως έχει επισημάνει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας ο μεγάλος προβληματισμός είναι στην ιδιότυπη και αναποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, με τα ραντεβού, την περιορισμένη διάρκεια μέσα στο κατάστημα και όχι στην υποχρεωτικότητα των τεστ.
Λόγω της νέας αυτής πραγματικότητας μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων η «Ε» εξηγεί κάποια βασικά σημεία της ρύθμισης και αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις και τη διαδικασία για εργαζόμενους και εργοδότες του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

* Οι εργοδότες οφείλουν να κάνουν selftest, ή υποχρέωση αφορά μόνο σε εργαζόμενους;
- Ναι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη, οφείλουν να κάνουν selftest και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

* Ποιες είναι οι κυρώσεις για την επιχείρηση σε περίπτωση που θα τηρήσει την υποχρέωση χρήσης των τεστ;
- Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα selftest, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί επίσης εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό selftest (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

* Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self test;
- Ναι είναι υποχρεωμένος να τους ενημερώσει και να τους επισημάνει και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση αυτή. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self tests, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

* Τι γίνεται αν ο εργαζόμενος αρνηθεί να κάνει το τεστ ή βρεθεί θετικός;
- Πρωτίστως να επισημανθεί πως το τεστ είναι υποχρεωτικό να γίνει. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του selftest είτε έχει δηλώσει θετικό selftest. Στις περιπτώσεις αυτές μάλιστα ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

* Κάθε πότε πρέπει να διενεργείται το τεστ;
- Το self-test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε ένα εμπορικό κατάστημα κάνει το πρώτο τεστ σήμερα 20 Απριλίου, θα πρέπει να το επαναλάβει στις 27 Απριλίου κ.ο.κ.

* Πότε πρέπει να δηλωθούν τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων;
- Επειδή η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε χθες για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self tests και να δηλώνουν το αποτέλεσμα έως 25 Απριλίου.
* Πως θα γίνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων των εργαζομένων;
- Το Υπ. Εργασίας θα στείλει άμεσα στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην αρχή κάθε εβδομάδας, το Yπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας και τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.

* Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων τους;
- Οι συγκεκριμένοι πριν προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους, πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ, είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου. Στη συνέχεια δεν θα υπάρχει επιβάρυνση. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ). Στη συνέχεια, τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

* Πώς και πού θα δηλώσει ο εργαζόμενος το αποτέλεσμα του τεστ;
- Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής: Θα μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέξει «Δήλωση Αποτελέσματος selftest για εργαζόμενο». Αυτόματα θα μεταφερθεί στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλει το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)». Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

* Τι πρέπει να κάνει αν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό;
- Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

* Αν και το επαναληπτικότεστ βγει θετικό τι κάνει;
- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα selftest».

* Ο εργοδότης θα έχει πρόσβαση στη δήλωση του αποτελέσματος του τεστ;
- Ναι κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self tests, οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώνουν και τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass