Οι τυχεροί και οι… άτυχοι των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ –ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 8:20

Πέντε κατηγορίες φορολογούμενων γλιτώνουν φέτος το «πέναλτι» φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα λείπουν, ενώ μισό «πρόστιμο» θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αν και δεν πλήττονται από

την πανδημία δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του πραγματικού τους εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά μπόρεσαν να καλύψουν τουλάχιστον το 20%. Υπάρχει και η κατηγορία των «άτυχων» φορολογούμενων οι οποίοι δεν ανήκουν στους πληττόμενους της πανδημίας, είναι κάτω των 60 ετών και συγκέντρωσαν e-αποδείξεις λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους. Αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών:
ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΑΛΤΙ
Η απενεργοποίηση του πέναλτι για τις αποδείξεις θα ισχύσει για επαγγελματίες με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών, εργαζόμενους που μετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεωτικά εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια και μη πληττόμενους φορολογούμενους άνω των 60 ετών.
Ενδεικτικά συνταξιούχος 65 ετών με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Θα έπρεπε το 2020 να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ (15.000 Χ30%). Λόγω των δύο lockdown συγκέντρωσε αποδείξεις ύψους 3.500 ευρώ, 1.000 ευρώ λιγότερες από το απαιτούμενο ποσό. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ22%). Ωστόσο με τη νέα ρύθμιση ο έξτρα φόρος μηδενίζεται.
ΜΙΣΗ ΠΟΙΝΗ
Το μισό πέναλτι φόρου 11% από 22% θα ισχύσει για μη πληττόμενους φορολογούμενους έως 60 ετών που συγκέντρωσαν πέρυσι αξία αποδείξεων τουλάχιστον στο 20% του εισοδήματός τους.Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε το 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Όμως αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%. Ετσι αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass