Ενεργοποιείται το φορο-μπόνους 40%

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 8:40

Έκπτωση φόρου έως και 1.600 ευρώ θα δουν στο φετινό «λογαριασμό» της Εφορίας οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους.

Στο έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης θα προστεθεί ένας νέος κωδικός που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν και επισκεύασαν το 2020 το σπίτι τους. Ο κωδικός αυτός θα «ξεκλειδώσει» την έκπτωση φόρου έως 40% που θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και η διαδικασία εφαρμογής του νέου μέτρου. Σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί η έκπτωση φόρου υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου και μοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε 4 χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024. Το ανώτατο ποσό της δαπάνης για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των ακινήτων που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία ανέρχεται στις 16.000 ευρώ με το μέγιστο ποσό της έκπτωσης να φθάνει τις 6.400 ευρώ η οποία κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Βέβαια για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα έπρεπε να είχε ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους έχει πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.
«ΕΚΤΟΣ» ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ
Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Κάτι που σημαίνει πως για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος.
Αντίθετα, δαπάνες που πληρώθηκαν με μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40% όσοι έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass