Πώς επιστρέφονται χωρίς πρόστιμο οι πινακίδες Ι.Χ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ - ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Η ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ - ΑΝΑΣΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.500 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 20:04

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, θα μπορούν να πάρουν εντός των επόμενων ημερών οι ιδιοκτήτες τους, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και χωρίς χρηματική ποινή.

Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επανακυκλοφορήσουν για όσους μήνες θέλουν το όχημά τους.
Το συγκεκριμένο μέτρο που ισχύει ανελλιπώς από το 2018 και το οποίο θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, όπου θα ληφθουν και οι αποφάσεις για την μετακίνηση από νομό προς νομό, αναμένεται να δώσει "ανάσα" στους κατόχους οχημάτων οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων αλλά και της μείωσης που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους. Την ίδια στιγμή η εσπευσμένη ενεργοποίηση του μέτρου θα αυξήσει και τα κρατικά έσοδα μιας και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβάλλονταν τέλη κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούσαν να παραδώσουν τις πινακίδες ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCar». Οι πινακίδες δεν παραδόθηκαν στην εφορία, αλλά οι κάτοχοι των οχημάτων τις κράτησαν στο σπίτι τους.
Να σημειώσουμε πως φέτος περισσότεροι από 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία των οχημάτων τους, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι από τη Λάρισα. Κατά μέσο όρο από το νομό οι αποσύρσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 4.500 ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί 4.223 δηλώσεις ακινησίας .
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Όταν πλέον ψηφιστεί η τροπολογία και ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας , όσοι αποφασίσουν να άρουν την ακινησία του οχήματός τους, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούν κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet να μπαίνουν στην πλατφόρμα, να επιλέγουν το όχημα που θέλουν να θέσουν σε κυκλοφορία, πληρώνοντας το ποσό που αναλογεί για τους μήνες που επιθυμούν.
* Πρωτίστως θα πραγματοποιείται έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και κατόπιν θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.
* Εάν κάποιος θέλει να κινήσει και πάλι το όχημά του από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα πληρώσει τα μισά τέλη. Όποιος θέλει να το κινήσει για τρεις μήνες θα πληρώσει αυτούς τους τρεις μήνες.
* Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ενώ για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.
* Διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή αν κάποιος πάρει τις πινακίδες πίσω από τις 10 Ιουνίου, θα πληρώσει για όλο τον Ιούνιο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Με βάση τη ρύθμιση Ι.Χ., με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θέλει να πάρει πίσω τις πινακίδες για τρείς μήνες και κινήσει τη διαδικασία στις 4 Ιουλίου. Το ποσό θα πληρώσει θα είναι 30 ευρώ (120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ) καθώς ο μήνας θα υπολογιστεί ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας. Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος, οφείλει να επιστρέψει τις πινακίδες έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου, ήτοι την Πέμπτη 30/9/2021. Εάν η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας συντελεστεί μετά την προθεσμία αυτή, π.χ. την 1η Οκτωβρίου 2020, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας δηλ. στην περίπτωσή μας 120 ευρώ Χ 2 = 240 ευρώ.
* Ενδεικτικά επίσης ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δύο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).
* Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).
* Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
Τέλος να επισημανθεί πως η επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εάν γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του 2021, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει χρήση του δικαιώματος άρσης και ο κάτοχος, επιθυμεί να άρει την ακινησία αυτή και πάλι, μπορεί να το κάνει μόνο εάν καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη πληρώσει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass