«Αλμυρός» ο φετινός οβελίας...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 30% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΡΝΙΩΝ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 11 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 7 ΕΥΡΩ ΣΤΑ Σ/Μ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2021 20:05
Η μειωμένη προσφερόμενη  ποσότητα των αρνιών πιέζει  την τιμή αυξητικά σχολιάζει  ο πρόεδρος της συντεχνίας  Κρεοπωλών ν. Λάρισας  Ευαγ. Ρίζος Η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα των αρνιών πιέζει την τιμή αυξητικά σχολιάζει ο πρόεδρος της συντεχνίας Κρεοπωλών ν. Λάρισας Ευαγ. Ρίζος

Στο μέσον του κατ΄ έθιμον ετήσιου "πολέμου τιμών" μεταξύ παραδοσιακών κρεοπωλών και μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, αναμένεται να βρεθούν και φέτος οι Λαρισαίοι καταναλωτές, κατά την αναζήτηση της φθηνότερης τιμής του οβελία.

Με την πανδημία να έχει ξεθωριάσει, εν μέρει και φέτος, την ιεροτελεστία του ψησίματος για πολλές οικογένειες, ωστόσο ο "πρωταγωνιστής" του πασχαλιάτικου τραπεζιού δεν θα λείψει από καμία...
Με την αγορά να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της εορταστικής πασχαλινής περιόδου, η κινητικότητα για την αγορά αμνοεριφίων, τόσο από τα κρεοπωλεία όσο και από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής είναι έντονη. Οι παραγγελίες για την αγορά τους κορυφώνονται και την Κυριακή των Βαΐων ή το αργότερο τη Μ. Δευτέρα, όλοι θα γνωρίζουν την τιμή τους... Για την ώρα, αυτό που είναι βέβαιο, λόγω πολλών παραγόντων, είναι ότι η φετινή τιμή του αρνιού θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, έως και 30%!
Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς Σ/Μ ένας συνδυασμός παραγόντων πιέζει τις τιμές αυξητικά. Η μειωμένη διάθεση προϊόντων από τη Βρετανία λόγω Brexit προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε σε απορρόφηση προϊόντων από την ελληνική αγορά προς το εξωτερικό για το καθολικό Πάσχα (ειδικά Ιταλία και Ισπανία), λόγω και του ότι το καθολικό Πάσχα φέτος «έπεσε» αρκετά νωρίτερα από το ορθόδοξο. Το ότι το ορθόδοξο Πάσχα φέτος «πέφτει» τόσο αργά σημαίνει ότι τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές είναι λιγότερα (γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει) και η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα σε αυτό το βάρος πιέζει την τιμή αυξητικά.
Την ίδια στιγμή στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Λάρισας η κινητικότητα όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα είναι αυξημένη. Οι παραγγελίες για την αγορά αμνοεριφίων, αν και δεν είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, έχουν αυξηθεί και έως και αύριο το Σάββατο του Λαζάρου, ως είθισται, θα κορυφωθούν.
" Φέτος υπάρχει έλλειψη ικανού αριθμού ντόπιων αρνιών και κατσικιών σχολιάζει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών ν. Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος. Όταν το Πάσχα των καθολικών προηγείται, οι εξαγωγές αμνοεριφίων αυξάνονται συμπαρασύρονται σε ανοδικές τάσεις και τιμές τους. Λιγότερα αμνοερίφια, αυξημένη η τιμή"...
Θυμίζουμε πέρυσι πως η τιμή του αρνιού, το οποίο προτιμάται από το 70% των καταναλωτών, κυμαινόταν από 8 έως 9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 8,50 έως 9,50 ευρώ, στα κρεοπωλεία της Λάρισας. Αντίστοιχα λόγω του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των αλυσίδων τροφίμων, η τιμή του αρνιού πέρυσι στα σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο 5,80 ευρώ και του κατσικιού 6,50 ευρώ το κιλό.
Παίρνοντας ως δεδομένο την κατ’ εκτίμηση αύξηση 30%, στα μεν παραδοσιακά κρεοπωλεία το αρνί θα διατίθεται για πάνω από 10 ευρώ και το κατσίκι από τα 11 ευρώ και πάνω. Τα Σ/Μ θα πωλούν φθηνότερο αλλά φέτος για πρώτη φορά η τιμή πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ!.
ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
"Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως ολοένα και περισσότεροι είναι οι Λαρισαίοι καταναλωτές που γυρνούν στα καταστήματα από όπου παραδοσιακά αγόραζαν τα κρεατικά τους’’ τονίζει ο κ. Ρίζος προσθέτοντας: "Ο πελάτης κάνει τον κύκλο του. Μπορεί περιοδικά να τον χάσει ο καταστηματάρχης, λόγω των προσφορών σε άλλα σημεία πώλησης, όμως αργά ή γρήγορα η ποιότητα κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τους, ενώ η προσωπική σχέση που μπορούν να αναπτύξουν με τον καταστηματάρχη λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά στην ψυχολογία τους".
Όπως υπογραμμίζει με βάση την εμπειρία του "ο καταναλωτής, μετά από τα τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και τις δοκιμές που έκανε, φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Πλέον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τελικά ο καταναλωτής τείνει περισσότερο στο να καταναλώνει λιγότερη ποσότητα και ποιοτικά, παρά πολλή και άγευστη. Ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει πως η ποιότητα των προϊόντων στα παραδοσικά κρεοπωλεία είναι αδιαμφισβήτητη".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass