Πότε πληρώνεται το δώρο του Πάσχα στους δικαιούχους

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ *ΕΩΣ ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕA

Δημοσίευση: 27 Απρ 2021 8:10

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου, αναμένεται να καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους και νωρίτερα. Το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός. Εάν ένας εργαζόμενος πληρώνεται με μισθό και εργαζόταν όλο το παραπάνω διάστημα, τότε δικαιούται μισό μηνιαίο μισθό. Εάν δεν εργαζόταν όλο το παραπάνω διάστημα δικαιούται μέρος του δώρου ανάλογο με το διάστημα που εργάζεται. Εάν ένας εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο, δικαιούται 15 ημερομίσθια.
Στο μεταξύ μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο. Και αυτό γιατί το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης θα πληρώσει μειωμένο Δώρο Πάσχα για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.
Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.
Ενημερωτικά το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας και σε όσους έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και την 31η Μαρτίου 2021 θα καταβληθεί μέχρι τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου. Η καταβολή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η ΚΥΑ που υπεγράφη από τα Υπ. Εργασίας και Οικονομικών η αναλογία του δώρου του Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021 θα καταβληθεί έως τις 28 Απριλίου, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη.
Επιπλέον, για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31 Μαΐου 2021. Σημειώνεται ότι το δώρο Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που υπάγονται στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για το διάστημα έως την 31η Μαρτίου 2021, το ποσό του δώρου του Πάσχα που αναλογεί στην υπαγωγή τους θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 28 Απριλίου, δηλαδή τη Μ.Τετάρτη.
Αντίστοιχα, για το διάστημα υπαγωγής από 1 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31 Μαΐου 2021. Η αναλογία στην περίπτωση αυτήν υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό αλλά βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς έως και τη Μ. Τετάρτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
Για τους μισθωτούς το δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια πό 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογία δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass