Περισσότεροι στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρηματιών εστίασης

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ - ΣΤΟ 20% ΑΠΟ 30% ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΖΙΡΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2021 20:02

Βελτιώσεις στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της εστίασης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στις ενισχύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.

Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εισηγηθεί στο Υπ. Ανάπτυξης την βελτίωση των όρων ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μείωση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% και πλέον. Όμως, φαίνεται να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βελτιωθεί με κάποιον τρόπο ο «κόφτης» της αναγκαίας πτώσης του καθώς σε αυτά τα επίπεδα, το κριτήριο περιορίζει σημαντικά το εύρος των δικαιούχων.
Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη δράση παροχής κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας των καταστημάτων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις επιχειρήσεις εστίασης του ν. Λάρισας εξαιτίας αυτού του κόφτη που αφήνει εκτός χρηματοδότησης την πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου προβλέπει ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου, μη επιστρεπτέα, με ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019, με την προϋπόθεση ο κύκλος των εργασιών των επιχειρήσεων να έχει μειωθεί το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% τουλάχιστον. Στην προϋπόθεση αυτή, που ωστόσο ισχύει για όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, ο κλάδος της εστίασης εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως επισημαίνουν στο υπόμνημα που έστειλαν στον πρωθυπουργό 43 σωματεία – σύλλογοι του κλάδου εστίασης από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του ν. Λάρισας, που έχουν συστήσει τον φορέα διαλόγου «Estiasi Greece» θα μείνουν εκτός προστασίας περίπου 40.000 επιχειρήσεις καθώς δεν πιάνουν το κριτήριο του 30% αφού υπολογίζεται με βάση τον τζίρο στο 12μηνο του 2020, ενώ η πανδημία ουσιαστικά ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown. Συνεπώς όπως υποστηρίζουν η μείωση του τζίρου θα έπρεπε να υπολογισθεί με βάση τις απώλειες στο 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%.
Όμως η όποια μεταβολή στα κριτήρια του προγράμματος θα πρέπει να «περάσει» από τους θεσμούς καθώς η προϋπόθεση της μείωσης τζίρου κατά 30% είναι οριζόντια σε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής δύο ενδεχόμενα:
- Να πείσει τους δανειστές ότι το κριτήριο της μείωσης του τζίρου πρέπει να προσδιοριστεί στο 20% εάν ληφθεί υπόψη το δωδεκάμηνο ή εναλλακτικά.
- Η μείωση του τζίρου να υπολογιστεί με βάση τις απώλειες στο εννεάμηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%. Οπψως ακριβώς δηλαδή προτείνει ο φορέας «Estiasi Greece».
Η «Estiasi Greece» προτείνει επίσης εναλλακτικά να ενισχυθούν με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ως εξής: με 1.000 ευρώ όσες απασχολούν από 0-5 εργαζομένους, με 2.000 ευρώ όσες απασχολούν 6-20 εργαζομένους και με 4.000 ευρώ όσες απασχολούν 21-50 εργαζομένους.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση καλλιεργούνται και σκέψεις για επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε ορισμένους τομείς του λιανεμπορίου π.χ. στην ένδυση και την υπόδηση ή να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού που βρίσκεται επίσης υπό διαμόρφωση.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
Παρενθετικά να θυμίσουμε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια ένταξης στη συγκεκριμένη δράση:
* Να παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
* Επιχειρήσεις συσταθείσες εντός του 2020 εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.
* Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019, και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
* Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ
Εξάλλου αναστάτωση έχει προκληθεί στον κλάδο της εστίασης παραμονές της επαναλειτουργίας των καταστημάτων καθώς ορισμένοι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μην ανοίξουν επειδή ανήκουν σε ΚΑΔ που εξαιρείται. Για παράδειγμα, ενώ ξανανοίγουν αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, οινοπωλεία, καφετέριες και σνακ-μπαρ, δεν προβλέπεται να ξανανοίξει η πιο πολυάριθμη κατηγορία, τα καφέ-μπαρ. Πάντως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξετάζει το θέμα της επαναλειτουργίας των καφέ-μπαρ, καθώς δέχεται βροχή αιτημάτων. Η πρόθεση της Γ.Γ. όπως διατυπώθηκε στους φορείς, είναι να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία, πιθανόν μέσω της ΚΥΑ που αναμένεται, ωστόσο το ζήτημα δεν έχει ακόμα κριθεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass