Επιδοτήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΩΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ – ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ «ΛΟΥΚΕΤΑ»

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 8:13

Αναζητώντας τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε εργαλεία που θα αποτρέψουν τα λουκέτα και θα περιορίσουν την ανεργία και τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα, που μειώνουν τα περιθώρια ευελιξίας, σχεδιάζει στοχευμένες κινήσεις προς τρεις κατευθύνσεις:

Προσωρινή, από 3 έως 6 μήνες, ελάφρυνση εργοδοτικών εισφορών, εστιασμένη στις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, διατήρηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον για όλους τους θερινούς μήνες, αλλά και δυνατότητα αναστολών συμβάσεων για εργαζομένους συγκεκριμένων κλάδων με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Αυτό είναι το σχέδιο που επιθυμεί να ξεδιπλώσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς ανοίγει η οικονομία και πρέπει οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν ρολά να μη χρειαστεί να επωμιστούν ολόκληρο το μισθολογικό κόστος. Για την ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτές να καλυφθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τείνει να γίνει η σανίδα σωτηρίας για την παροχή μέτρων στήριξης στην ελληνική οικονομία. Με δεδομένο ότι το νέο EΣΠA μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το β’ εξάμηνο του 2021, εναλλακτικά εξετάζεται το να βρεθούν τα χρήματα από τα κρατικά ταμεία.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τα μέτρα με δεδομένο ότι στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν, το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος προβλέπει:
Κονδύλια για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τουλάχιστον 3 μήνες, με στόχο το μέτρο να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021 σε επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά έχουν προοπτικές να παραμείνουν «ζωντανές» εφόσον στηριχθούν προκειμένου να επανακάμψουν. Άλλωστε, αποτελεί κεντρική κυβερνητική γραμμή η περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, αφού στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλό. Η στήριξη θα έχει περιορισμένη διάρκεια -πιθανότατα τρίμηνη- και θα αφορά τις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. To μέτρο θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση.
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μείωση 0,9% στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης τον Ιούνιο του 2020, ενώ πέρασε επιπλέον μείωση 3% στις εισφορές όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο του 2021, με αποτέλεσμα οι εισφορές να έχουν ήδη μειωθεί κατά 3,9 μονάδες. Το 2022 προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επικουρικού κατά 0,25%, αλλά και των εργατικών εισφορών επικουρικού κατά επίσης 0,25%. Όσον αφορά στις υπόλοιπες 0,6 μονάδες που θα μείνουν μέχρι την εκπλήρωση της δέσμευσης περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023, θα προέλθουν από τις άλλες συνεισπραττόμενες εισφορές και, πιθανότατα, πάλι από εκείνες του ΟΑΕΔ. Ετσι, το μη μισθολογικό κόστος θα έχει μειωθεί, από το 40,5%, που ήταν πριν από τον Ιούνιο του 2020, στο 35,5%, ενώ ήδη έχει πέσει στο 36,6%. (Πηγή: Realnews).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass