Πονοκέφαλος τα «πρώτα έξοδα» για την εστίαση

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ - ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ - ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2021 21:08

Με τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων να είναι ενθαρρυντικά, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις, ο κλάδος αγωνιά πλέον για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας

θα υποβάλλουν αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση. Μετά από έξι και πλέον μήνες απραξίας και χωρίς να υπάρχει στο ταμείο τα απαραίτητο ρευστό οι επαγγελματίες του κλάδου άρχισαν ξανά να λειτουργούν με άδεια ταμεία και... υποσχετικές στους προμηθευτές τους.
Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εξασφάλιζαν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης θα ενεργοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου. Θυμίζουμε πως το Υπ. Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί πως θα κάνει «δώρο» τα πρώτα έξοδα με την μορφή επιχορηγήσεων μέσω «ειδικού» προγράμματος. Πάντως αν και η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από εβδομάδα η εκταμίευση των επιχορηγήσεων θα πάρει χρόνο. Υπολογίζεται πως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας –ίσως και περισσότερο- αναμονής για να μπουν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης στα ταμεία των επιχειρήσεων, από την ημέρα που θα γίνει η σχετική αίτηση. Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτήν και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές ενώ οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης ενώ η επιχορήγηση μπορεί να αγγίξει ποσά έως και 100.000 ευρώ, τα οποία βέβεια θα είναι μη επιστρεπτέα.
Αυτά τα ποσά θα χορηγηθούν για τα έξοδα των πρώτων δύο-τριών μηνών, έως ότου οι επιχειρήσεις σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Η ενίσχυση αυτή δεν θα καλύπτει ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και θα αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
Θυμίζουμε πως τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
* Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό για τις επιχιρήσεις είναι μεγάλο αγκάθι, καθώς θεωρούν ότι θα αφήσει εκτός της επιχορήγησης μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Αν και γίνονται προσπάθειες να ικανοποιηθεί το αίτημα δεν είναι βέβαιο για την ώρα πως η ΕΕ θα ανάψει το «πράσινο» για τη μείωση του ποσοστού τζίρου στο 20%
* Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
* Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
* Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020
*Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Πάντως παρά το γεγονός ότι επαναλειτούργησε η εστίαση και οι πρώτες ημέρες ήταν ικανοποιητικές, παραμένουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως:
- Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί.
- Η άρση της απαγόρευσης της μουσικής, αφού για ένα κομμάτι των επιχειρήσεων του κλάδου δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά τους, καθώς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.
- Ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στο Υπ. Ανάπτυξης ζητείται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους λειτουργίας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες επιχειρηματιών για προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass