Την ΚΥΑ για τα ενοίκια Μαΐου περιμένουν οι έμποροι

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2021 8:10

Την έκδοση όσο το δυνατόν συντομότερα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μείωση ενοικίων και για τον Μάιο ζητά ο εμπορικός κόσμος. Όπως επισημαίνουν με την απόφαση θα αποφευχθούν αντεγκλήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και οι

επιχειρήσεις να γνωρίζουν την επίσημη απόφαση που ορίζει ότι συνεχίζεται και για το μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για το λιανεμπόριο. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών» όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση.  Πάντως με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν τον Μάιο για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και ενοικιαστές είναι τα εξής:
* Θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου επαγγελματικής στέγης και για τον μήνα Μάιο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που παραμένουν κλειστές, οι επιχειρήσεις της εστίασης που είναι εντελώς κλειστές, καθώς και εκείνες που λειτουργούν με διανομή προϊόντων σε πακέτο και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών, καθώς και ορισμένες ακόμα επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που ακόμη παραμένουν κλειστές εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού (επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, συνοικεσίων κ.λπ.).
* Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθούν, απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αποζημιώσεις που θα ισούνται: με το 80% των ποσών των μισθωμάτων του Μαΐου, εφόσον είναι φυσικά πρόσωπα, με το 60% των ποσών των μισθωμάτων του Μαΐου, εφόσον είναι νομικά πρόσωπα. Πάντως για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα πρέπει να υποβληθούν εντός του Ιουνίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλώσεις COVID.

 
 
Αναμένονται διορθώσεις και οδηγίες για
υπεκμισθώσεις Το προσεχές διάστημα το Υπ. Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διορθώσεων που εκκρεμούν εδώ και μήνες και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει τις πληρωμές και συμψηφισμούς εκμισθωτών με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών. Σημειώνεται πως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημίωση από τον Μάρτιο του 2020, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχει τεράστιο θέμα με τις υπεκμισθώσεις, όπου χιλιάδες υπεκμισθωτές και έλαβαν αποζημίωση και δεν πλήρωσαν ως όφειλαν το κανονικό μίσθωμα στους ιδιοκτήτες. Συνεπώς αναμένονται οδηγίες για το επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass