Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι άλλαξε στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «KNOW YOUR CUSTOMER» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2021 8:25
Η εφαρμογή υπόσχεται να βάλει τέλος στις ουρές  των τραπεζών για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους  ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους Η εφαρμογή υπόσχεται να βάλει τέλος στις ουρές των τραπεζών για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους

Τέλος στην απίστευτη γραφειοκρατία, στην αναμονή για ραντεβού, αλλά και στον κίνδυνο να χάσουμε πάνω από μια εργάσιμες ημέρες προκειμένου να εξυπηρετηθούμε από τις τράπεζες, ήρθε να βάλει παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής

eGov-KYC («Know Your Customer»).
Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που ενεργοποιήθηκε χθες υπόσχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που έως τώρα έπρεπε να προσκομίσουν σειρά εγγράφων σε Τράπεζες για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω του οποίου ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να αντλεί στοιχεία των πολιτών όταν χρειάζεται με τη συγκατάθεσή τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι η επικαιροποίηση στοιχείων που καλούνται συχνά να κάνουν οι πολίτες στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος από το TAXISnet. Πλέον θα μπορούν τα στοιχεία να επικαιροποιηθούν απευθείας μεταξύ τράπεζας και TAXIS. Δηλαδή η διαδικασία πραγματοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά και ο πελάτης δεν χρειάζεται να εκτυπώσει το παραμικρό. Έτσι, αφαιρούνται οριστικά από τη διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων όλες εκείνες οι φωτοτυπίες της ταυτότητας, του εκκαθαριστικού σημειώματος, του λογαριασμού ρεύματος ή τηλεφωνίας καθώς επίσης και σχετικά αντίγραφα της μισθοδοσίας, που απαιτούνταν στην προηγούμενη κατάσταση.
Εν ολίγοις πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων που θα έχουν στα χέρια τους οι πολίτες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ρητή και ειδική συγκατάθεση του φυσικού προσώπου, ενώ σε κάθε φορέα θα παρέχονται οι πληροφορίες που αφορούν αποκλειστικά και μόνον στις κατηγορίες των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επιπλέον η συγκατάθεση δεν θα δίνεται άπαξ, αλλά θα ζητείται κάθε φορά που θα απαιτείται άντληση δεδομένων.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σκοπός της ηλεκτρονικής υπηρεσίας eGov-KYC είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των μέσων επαλήθευσης στοιχείων που εφαρμόζονται ως προς τον πελάτη από τα υπόχρεα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ορίζεται με λεπτομέρειες η διαδικασία άντλησης από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και διαβίβασης των δεδομένων που απαιτούνται για την εξακρίβωση και την επαλήθευση της ταυτότητας και των στοιχείων επικοινωνίας, της επαγγελματικής δραστηριότητας και των ετήσιων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ eGOV-KYC
Ειδικότερα, στόχος της εφαρμογής KYC, που θα διατίθεται και για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, είναι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές ψηφιακό κανάλι μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για την ηλεκτρονική διάθεση στοιχείων των πολιτών, όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Η διάθεση των στοιχείων θα γίνεται αποκλειστικά με τη συναίνεση του πολίτη κάθε φορά που θα ζητείται τέτοια πρόσβαση.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η χρήση της εφαρμογής eGov-KYC θα είναι δυνατή με δύο τρόπους:
-Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr, στον ιστότοποkyc.gov.gr, μόνο για την άντληση δεδομένων και τον έλεγχό τους από το φυσικό πρόσωπο, καθώς και την επισκόπηση των εξουσιοδοτήσεων που έχει ήδη δώσει.
-Μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web banking), όπου το φυσικό πρόσωπο θα αναδρομολογείται στην πλατφόρμα kyc.gov.gr για την άντληση και διαβίβαση των δεδομένων του στο τραπεζικό ίδρυμα, στο οποίο είναι χρήστης e-banking.πωσ θα αντλούνται. Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου, που θα αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων, είναι:
-Στοιχεία ταυτότητας, από το μητρώο της ΕΛ.ΑΣ.
-Στοιχεία επικοινωνίας, από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕΜΕΠ).
-Στοιχεία εισοδήματος, από την ΑΑΔΕ.
-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημόσιου Τομέα, από το υπουργείο Εσωτερικών (πρόγραμμα ΑΠΟΓΡΑΦΗ). Αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.
-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολουμένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, από το υπουργείο Εργασίας (πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ). Αφορά τους απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.
-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολουμένων από την ΑΑΔΕ. Αφορά τους αυτοαπασχολουμένους.