Αυτόματη η παράταση για το «Γέφυρα 1»

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΡΙΜΗΝΟ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2021 8:13

Το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί για ακόμη ένα τρίμηνο τις δόσεις των στεγαστικών δανείων πληττόμενων από τον κορονοϊό νοικοκυριών, όμως το ποσοστό της επιδότησης θα είναι χαμηλότερο από εκείνη που προβλεπόταν μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα.


Ειδικότερα νωρίτερα και μέσα στις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι της επέκτασης θα λάβουν «ειδοποίηση» που ναι μεν θα τους ενημερώνει για την παράταση, αλλά και για το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης. Επί της ουσίας, στους δικαιούχους θα γίνει ξεκάθαρο αφενός ότι για ακόμη 3 μήνες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν ολόκληρη την δόση του δανείου τους και αφετέρου ότι για αυτό το διάστημα θα πρέπει να καταβάλουν το 60% της μηνιαίας υποχρέωσής τους. Η παράταση της επιδότησης των δόσεων, αφορά μόνο στους υφιστάμενους δικαιούχους, δηλαδή σε αυτούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και επιδοτούνται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2020 και αφορούσε στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορονοϊό.
Η επιδότηση έφτανε έως το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η 1η κατοικία του από πλειστηριασμό. Το πρόγραμμα προβλέπει διαφορετικά ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο και ανά κατηγορία δανείων, ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης που έφταναν μέχρι το 90% για ενήμερα δάνεια για το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης (με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ). Σταδιακά, το ποσοστό επιδότησης, ανά τρίμηνο έπεφτε φτάνοντας στο 30% (το γ’ τρίμηνο της επιδότησης) για τα καταγγελλόμενα δάνεια με μέγιστο μηνιαίο ποσό τα 300 ευρώ.
ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ
Στο οικονομικό επιτελείο διαπίστωσαν πως από τον λογαριασμό του προγράμματος περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες. Έτσι και έγινε: Όμως το ποσοστό της επιδότησης δεν θα είναι στο 70% της μηνιαίας δόσης για τα ενήμερα δάνεια, όπως είναι σήμερα, αλλά περιορίζεται στο 40%. Και αυτό γιατί η παράταση του χρόνου επιδότησης, θα χρηματοδοτηθεί από την «δεξαμενή» των 50 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν, οπότε μειώνονται τα ποσοστά επιδότησης, ώστε να φτάσουν τα χρήματα για όλους. Έτσι, για παράδειγμα, για μία μηνιαία δόση δανείου 500 ευρώ τον μήνα, σήμερα ο δανειολήπτης λαμβάνει 350 ευρώ στήριξη από το κράτος.
Τους επόμενους τρεις μήνες, από την στιγμή που επεκτείνεται το πρόγραμμα, το ποσό που θα λαμβάνει θα είναι 200 ευρώ τον μήνα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι της επιδότησης, οφείλουν στην συνέχεια και για 18 μήνες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεών τους και αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο το ποσό των επιδοτήσεων που κατέβαλε το κράτος για λογαριασμό τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass