Τσουχτερά πρόστιμα στα ανασφάλιστα Ι.Χ.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ *ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ *ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2021 8:30

Τσουχτερά πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες οδηγοί που κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, δεν περνούν τους απαραίτητους ελέγχους ΚΤΕΟ και δεν πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας. Οι «λυπητερές» μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποστέλλονται απευθείας στους παραβάτες, αφού ετοιμάζεται σύστημα, το οποίο θα διασταυρώνει τα στοιχεία online και σε πραγματικό χρόνο.

Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες myAuto και AuditCar που θα υλοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.) θα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα οχήματα σχετικές με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) και την ασφάλιση. Οι ψηφιακές πλατφόρμες πολύ σύντομα θα δώσουν ένα τέλος στους παραβάτες, οι οποίοι κινούνται ανασφάλιστοι, δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και δεν περνούν τους ελέγχους ΚΤΕΟ, καθώς θα γίνεται online έλεγχος για τις παραβάσεις.
Με την πλατφόρμα myAuto οι οδηγοί έχουν άμεση πρόσβαση στην ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας, στην ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας, στην ενεργή περίοδο της ασφάλισης, στο ιστορικό KTEO στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, στον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, στη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία, στον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και στην ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στις πληροφορίες αυτές έχουν πρόσβαση και τα όργανα ελέγχου οχημάτων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας AuditCar. Τα πρόστιμα και οι ποινικές κυρώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορούν να φτάσουν μέχρι και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ και φυλάκιση 1 έτος για ανασφάλιστους οδηγούς. ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Τα ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν μάστιγα στη χώρα μας με τα ποσοστά να αγγίζουν το 10% των οχημάτων που κυκλοφορούν. Σε απόλυτους αριθμούς 650.000 οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Είναι μια αρνητική τάση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πέραν βέβαια των ελέγχων που πρέπει να γίνονται συνεχώς, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονη έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, καθώς το να κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος αποτελεί πρόβλημα κοινωνικής συμπεριφοράς.
Πάντως η επιστροφή στην κανονικότητα και η μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στον κλάδο της ασφάλειας αυτοκινήτου.
Η αυξημένη κίνηση σε συνδυασμό με το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης το προσεχές διάστημα μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει τη διακοπή των τρεχουσών εκπτώσεων στα ασφάλιστρα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές ή ακόμη και να προκαλέσει αύξηση των τιμών. Σημειώνεται πως οι τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική ανάλογα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Θυμίζουμε πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.
Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα. Επίσης υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί, ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΟ
Σύμφωνα με τον νόμο, αν το όχημα είναι καινούργιο, θα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν χαθεί η προθεσμία, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την καθυστέρηση. Βάσει αυτού υπολογίζεται σε 16 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες – 6 μήνες και σε 65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, ταξί, λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας και το διαπιστώσουν σε κάποιον έλεγχο της Τροχαίας τότε αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας μέχρι ο κάτοχος του οχήματος να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής τους που να υπενθυμίσουμε ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού ποσού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass