Ηλεκτρονικά από αύριο η αίτηση για το επίδομα μητρότητας

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2021 9:00

Ηλεκτρονικά, μέσω της νέας ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης, gov.gr, θα υποβάλλονται πλέον οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) από τον ΕΦΚΑ. Με τη νέα εγκύκλιο 63/2021 του e-ΕΦΚΑ από αύριο Δευτέρα 6/12 τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης επιδόματος μητρότητας, τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες του e-ΕΦΚΑ όσο και για τους εργοδότες, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του εκσυγχρονισμού της χειρόγραφης διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας σε πρώτη φάση, εντάσσονται οι εργαζόμενες υπαγόμενες στην ασφάλιση:


* Του πρώην Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και του τ. Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
* Του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
* Του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Γ.Α.
* Του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α - Τομέας Υγείας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημ. Έργων (ΕΤΑΑ - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Υγειονομικών (ΕΤΑΑ - Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (ΕΤΑΑ - Τ.Υ.Δ.Α.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΕΤΑΑ - Τ.Υ.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (ΕΤΑΑ - Τ.Υ.Δ.Π.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΤΑΑ - Τ.Υ.Δ.Θ.), Τομέας Υγείας Συμβολαιογραφών (ΕΤΑΑ - Τ.Υ.Σ.)
* Του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
Οι χειρόγραφες βεβαιώσεις Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού που έχουν εκδοθεί από τον γυναικολόγο ιατρό μέχρι και 30/11/2021 και έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα γίνονται αποδεκτές για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και θα διεκπεραιώνονται με τη συνήθη διαδικασία για τον λόγο ότι δεν υποστηρίζεται η ηλεκτρονική τους επεξεργασία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας της ασφαλισμένης να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή της, θα πρέπει αυτή να απευθύνεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας ή εργασίας για ασφαλισμένη τού π. ΟΑΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Τμημάτων Παροχών θα καταχωρούν και θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματα μέσω της νέας web-εφαρμογής.
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ
Το Εγχειρίδιο Χρήσης για τους υπαλλήλους e-ΕΦΚΑ της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής χορήγησης επιδόματος μητρότητας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα που την αφορούν, βρίσκονται στο intranet του e-ΕΦΚΑ, επιλογή Σύνδεσμοι -> Διαχείριση Αιτήσεων Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας.
Για τους ασφαλισμένους και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Ελ. Επαγγελματίες.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ
Όπως επισημαίνεται, δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και του ειδικού επιδόματος μητρότητας, τα οποία καταβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των ενταχθέντων στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, στους οποίους είναι οι ασφαλισμένες. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. o μαιευτήρας γυναικολόγος ιατρός των Δημόσιων Δομών Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή ο συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μαιευτήρας γυναικολόγος ιατρός, καθώς και ο ιδιώτης μαιευτήρας γυναικολόγος ιατρός, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., βεβαιώνουν ηλεκτρονικά την πιθανή ημερομηνία τοκετού.
Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη από αυτή που είχε αρχικά πιθανολογηθεί και η καθυστέρηση είναι πέραν των 10 ημερών, απαιτείται και η γνωμάτευση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Α’ Υ.Ε. ή Β’ Υ.Ε). Η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων γυναικών του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass