«Πάγος» στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ - «ΘΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΤΟΝΙΖΕΙ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2022 8:00

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς αν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 7%
Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων». Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επισήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass