Νέες αυξήσεις στο ψωμί

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ - ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2022 8:05

Αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού αναμένεται να δουν οι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που γίνονται ορατές και στα ελληνικά νοικοκυριά.


Οργανωμένο λιανεμπόριο και προμηθευτές βρίσκονται στη δίνη νέου γύρου αυξήσεων ενεργειακού κόστους και των τιμών πρώτων υλών, με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής να αποτελούν μονόδρομο.
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές βιώνουν το σοκ του πολέμου και τις πληθωριστικές πιέσεις, περιορίζουν τις δαπάνες τους, επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ αναζητούν προσφορές για να γεμίσουν το καλάθι τους.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Οι πρώτες παραλαβές την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω.
Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ» εξήγησε ο κ. Μούσιος μιλώντας στο Mega. «Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου η τιμή στα σιτηρά ήταν 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 450.
«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού θα φτάσουν οι αυξήσεις».
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ... ΠΙΤΟΓΥΡΟ
Επιπλέον το σουβλάκι, η αγαπημένη συνήθεια του Ελληνα, έχει γίνει είδος πολυτελείας με τις ανατιμήσεις σε όλα τα τρόφιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη το σουβλάκι έφτασε να πωλείται χθες προς 3,6 ευρώ και σήμερα η τιμή του θα φτάσει τα 3,9 ευρώ. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες σουβλατζίδικου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», έκαναν την σοκαριστική πρόβλεψη που όλοι απεύχονται: Το σουβλάκι την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει να πωλείται προς 4,5 ευρώ. «Το πιτόγυρο», απαντούν οι ίδιοι.
Μάλιστα, γνωρίζουν ότι σήμερα, μόλις η τιμή στο σουβλάκι φτάσει τα 3,9 ευρώ θα έχουν μια πτώση στις πωλήσεις τους περίπου 30% με 40%. «Οχι γιατί αυτή θα είναι η αντίδραση του κόσμου προς το προϊόν αλλά γιατί δεν θα μπορούν να το αγοράσουν πια», εξηγούν οι μαγαζάτορες.
Στο ερώτημα τώρα γιατί το σουβλάκι έφτασε να πωλείται σε αυτές τις εξωφρενικές τιμές, οι ίδιοι απαντούν «μπορεί να έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία αλλά έχουμε πόλεμο και στα τρόφιμα. Η γραμμή από τους προμηθευτές μας είναι ότι "κάθε εβδομάδα θα σας ενημερώνουμε αν υπάρχουν υλικά και ποια θα είναι η νέα τους τιμή"», απαντούν, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια απάντηση για τις ανατιμήσεις - «φωτιά».
Οι ίδιοι μάλιστα εξηγούν πόσο αγόραζαν και πόσο αγοράζουν τώρα: Παίρναμε το ηλιέλαιο το καλοκαίρι που πέρασε 0,73 ευρώ το λίτρο, αυτήν τη στιγμή το παίρνουμε στα 3 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τιμή του. Παίρναμε τον μαϊντανό 0,20 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 1,70 ευρώ. «Εχουν ξεφύγει τα πράγματα και αν δεν βάλει το κράτος πλάτη ουσιαστικά - όχι απλώς να λέμε ότι βοηθάμε - θα δούμε χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και οι άνθρωποι να μένουν στον δρόμο. Ο κόσμος έχει φτωχοποιηθεί, δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα», απαντούν

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass