Διευκολύνσεις στο έργο των λογιστών

ΕΠΙΛΥΕΤΑΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2022 8:10

Διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από τα αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, σχετικά με σειρά παρεμβάσεων, τις οποίες έχει προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την άμεση επίλυση προβλημάτων, έλαβε Ομάδα του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο συνάντησης με στελέχη του Υπ. Εργασίας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΕΕ:


* Τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι θα αποσταλεί εκ νέου και άμεσα προς τα υποκαταστήματά του οδηγία σχετικά με την κατά προτεραιότητα είσοδο των λογιστών - φοροτεχνικών στις Υπηρεσίες του
* Τα Επιχειρησιακά στελέχη δεσμεύθηκαν ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ e-ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, ώστε:
- Να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός όλων των διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και επικαιροποίηση όλων των οφειλών του ΚΕΑΟ με αυτόματη άντληση στοιχείων.
- Να μην εμφανίζεται χρέωση των ήδη εξοφλημένων ποσών που παρουσιάζονται ως οφειλή στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Συνεπώς, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας και οι επιχειρηματίες θα μπορούν άμεσα να εισπράξουν ποσά που δικαιούνται από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης προσωπικού κ.λπ.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι οι ασυμφωνίες που είχαν εντοπιστεί στις περιόδους που ανάγονται οι βεβαιωμένες οφειλές, σε πολλές περιπτώσεις οφείλονταν και στο γεγονός ότι στα ποσά των τρεχόντων εισφορών με καταληκτική περίοδο καταβολής τον Δεκέμβριο 2021 περιλαμβάνονταν και ποσά προηγούμενων περιόδων οφειλόμενων κορονοχρεών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής είχαν παραταθεί.
* Σχετικά με την αναγκαιότητα εμπρόθεσμης εμφάνισης των μηνιαίων οφειλών των αυτοαπασχολούμενων, τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ ενημέρωσαν ότι από το σύνολο των 1,5 εκατ. ειδοποιητηρίων, τα 1,3 εκατ. δύναται να αναρτώνται από την αρχή κάθε μήνα πληρωμής. Η καθυστέρηση των 200.000 οφείλεται στην υποχρέωση ενημέρωσης για τις προσαυξήσεις, καθώς και για τα ειδοποιητήρια των ειδικών περιπτώσεων.Το ΟΕΕ πρότεινε μαζική ανάρτηση των μηνιαίων ειδοποιητηρίων εισφορών, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με δεδομένο ότι η προθεσμία επιλογής κατηγορίας ασφάλισης λήγει στα τέλη Ιανουαρίου και να εξεταστεί η σταδιακή αντικατάστασή τους με ηλεκτρονική ειδοποίηση, κατά τα πρότυπα της Φορολογικής Διοίκησης, με παράλληλη ενημέρωση για τις προκύπτουσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμων καταβολών.Σε κάθε περίπτωση, οι Υπηρεσιακοί παράγοντες δεσμεύτηκαν ότι οι υφιστάμενες αναρτήσεις από τούδε και στο εξής θα βρίσκονται στην ενημέρωση των ασφαλισμένων το αργότερο μέχρι τις 20 κάθε μήνα.
* Σχετικά με την τακτοποίηση και εμφάνιση της πραγματικής εικόνας των χρεοπιστώσεων - υποχρεώσεων και καταβολών των εργοδοτών προτάθηκε από την Τεχνική Ομάδα η διακριτή εμφάνιση των οφειλών ώστε να προκύπτει η αντιστοίχισή τους (ΑΠΔ) στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη. Τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ υποσχέθηκαν να επικοινωνήσουν άμεσα με την ανάδοχο εταιρεία μηχανογράφησης για την υλοποίηση της πρότασης.
5) Για το θέμα της παράλληλης ασφάλισης, επισημάνθηκε ότι τόσο η έναρξη όσο και η παύση της θα διενεργείται μέσω της υφιστάμενης εφαρμογής, με εξαίρεση την περίπτωση εκπρόθεσμης, η οποία διενεργείται σε Υποκαταστήματα με φυσική παρουσία.
* Σχετικά με το θέμα της κατάργησης της προσκόμισης ηλεκτρομαγνητικών μέσων με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ για την υποβολή διορθωτικών και εκπρόθεσμων ΑΠΔ, η Τεχνική Ομάδα πρότεινε την υποβολή τους ηλεκτρονικά και την ανάρτηση των προσαυξήσεων (σε περίπτωση εκπρόθεσμης ΑΠΔ) σε επόμενη φάση. Επίσης θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών ΑΠΔ για τις περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται, ενώ για τις εκπρόθεσμες, παραμένει η υποχρέωση προσκόμισης της δήλωσης στο Υποκατάστημα.
* Για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών Μη Μισθωτών και Μισθωτών μέσω καρτών πληρωμής με άμεση εκκαθάριση των ποσών, θα χρησιμοποιηθεί σύντομα η δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS, κατά τα πρότυπα της Φορολογικής Διοίκησης.
* Σχετικά με τις αιτήσεις ασθένειας εργαζομένων, ώστε να μην προκύπτει δυσχέρεια στην εκκαθάριση μισθοδοσίας, τα επιχειρησιακά στελέχη ενημέρωσαν ότι θα εμφανίζονται τα χρονικά διαστήματα και τα ποσά που έλαβε ο εργαζόμενος. Ο ΟΕΕ πρότεινε να εμφανίζονται τα παραπάνω και στον εργοδότη.
* Η Τεχνική Ομάδα ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαλειτουργικότητα του e-ΕΦΚΑ με το Γ.ΕΜ.Η. και την ΑΑΔΕ, προκειμένου όλες οι μεταβολές στοιχείων των εργοδοτών να καταγράφονται ψηφιακά άμεσα, μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι η διαδικασία υποβολής δήλωσης αδείας άνευ αποδοχών θα διενεργείται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass