Σύγκρουση αμβυκούχων- αποσταγματοποιών στη Βουλή

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ *ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2022 8:00

ΑΘΗΝΑ
Έκπτωση φόρου για τους μικρούς αποσταγματοποιούς 85%, δηλαδή 10% “παραπάνω από αυτό που ζητούσαμε, προκύπτει με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Αυτό ανάφερε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, Β. Παπαγρηγορίου, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.


Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς και στους διήμερους παραγωγούς, εξέφρασαν τη γνώμη τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων.
Ο κ. Παπαγρηγορίου απέδωσε πάντως ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κάλεσαν την Ομοσπονδία, όταν κατέθεταν το 2017 τεχνικό φάκελο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα “να μπαίνουν κάποιες προϋποθέσεις, (βάσει των οποίων) δεν μπορούμε εμείς να παράγουμε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Μας αποκλείει”, τόνισε.
Ο Δ. Αποστολάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, είπε – μεταξύ άλλων – ότι “με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2020/1151 και με το παρόν νομοσχέδιο, αποκαθίσταται η ευρωπαϊκή νομιμότητα, [..] καθώς η απάλειψη γεωγραφικής ένδειξης τσίπουρο και τσικουδιά από το άρθρο 82 του ν.2960/2001 ευθυγραμμίζει την ελληνική νομοθεσία με τις επιταγές του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί γεωγραφικών ενδείξεων. Οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά είναι καταχωρισμένοι όροι με αντίστοιχο τεχνικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ίδια η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζουν ότι όρος δεν μπορεί παρά να αφορά στο προϊόν των συστηματικών αποσταγματοποιών.
Αυτοί οι όροι είναι κεκτημένοι και στην πραγματικότητα αίρεται μια τυπική ανακρίβεια που είχε εμφιλοχωρήσει στο ν.2960/2001”. Ο Αστέριος Τσικριτσής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου και Λαρίσης, είπε ότι “η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς ανήκε και ανήκει στους διήμερους αμπελουργούς και έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση να μας αφαιρέσει την ονομασία και να δώσει το δικό της όνομα […]
Όλοι οι αμπελουργοί της χώρας έχουν ξεσηκωθεί με τα βαφτίσια που θέλετε να κάνετε στο προϊόν μας, το τσίπουρο και την τσικουδιά! Τι σας ενοχλεί να λεγόμαστε παραδοσιακό τσίπουρο ή τσικουδιά διημέρων και ας λέγονται οι εμφιαλωμένοι, που μας βρήκαν και δεν τους βρήκαμε, όπως θέλουν”. Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, Κ. Τσιλιλής είπε ότι “δεν θα πρέπει να χαθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της απόσταξης για οικογενειακή κατανάλωση” αλλά αυτό που “αποτελεί ζητούμενο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού και η προστασία της ευρωπαϊκά προστατευόμενης, αλλά και πλέον καταχωρισμένης στο Μητρώο Πράξης της Γενεύης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τσίπουρο/Τσικουδιά»”.
Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι εάν χρησιμοποιούσαμε την ονομασία τσίπουρο και τσικουδιά θα έπρεπε οι διήμεροι (αποσταγματοποιοί) να πληρούν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου, που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, […] ως προς τον εξοπλισμό, τον τρόπο παραγωγής και την τυποποίηση του προϊόντος, και το σημαντικότερο, “να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 12,25 ευρώ ανά λίτρο άνυδρου αιθυλικής αλκοόλης, αντί του υπερμειωμένου 3,70 ευρώ, που θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου”.
Στο ζήτημα της επίσημης ονομασίας βρισκόμαστε μπροστά σε μονόδρομο, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής των 3,70 ευρώ, και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά, στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά, ενώ υπογραμμίζουν ότι η καλή φήμη του "τσίπουρου" και της "τσικουδιάς" και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
«Η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass