Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να μπει πλαφόν στην τιμή του οβελία

ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΑ - ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2022 21:31

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Είθισται την ημέρα του Πάσχα, να ανάβουμε φωτιά για να ψήσουμε το αρνί και το κοκορέτσι. Μόνο που φέτος αυτή η φωτιά έχει προκληθεί νωρίτερα και αφορά την τσέπη του καταναλωτή, καθώς πρόκειται να πληρώσει ακριβά αυτήν την αγαπημένη ιεροτελεστία. Κι αυτό γιατί η τιμή, τόσο του αρνιού όσο και των κάρβουνων, βρίσκεται στα ύψη.
Σχετικά με την τιμή των αμνοεριφίων, όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα των ακριβών ζωοτροφών έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε πρόωρες σφαγές, με τα περισσότερα ζώα είτε να έχουν αποθηκευτεί στις αποθήκες των μεσαζόντων, είτε να έχουν εξαχθεί, ενόψει και του καθολικού Πάσχα. Επομένως, η έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά θα φέρει και αυξήσεις στα κρεοπωλεία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κτηνοτρόφοι αυτές τις μέρες σφάζουν, απολαμβάνοντας τιμή 7,50 με 8 ευρώ το κιλό, οι κρεοπώλες προμηθεύονται το αρνί από τον έμπορο σε τιμή 9,50 ευρώ και οι ίδιοι το πουλάνε 11 ευρώ.
ΣΤΑ 13 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και θα γίνουν οι παραγγελίες για το ελληνικό Πάσχα, η τιμή του αρνιού θα τσιμπήσει και θα φτάσει στα 13 ευρώ, ενώ το κατσίκι στα 14 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λάρισας Ευάγγελο Ρίζο «η κατάσταση στην αγορά είναι ρευστή και οι τιμές καθημερινά αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι ότι ο κρεοπώλης δεν πρόκειται να βγάλει κέρδος από την τιμή του αρνιού, την περίοδο του Πάσχα, γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να τιμήσουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει ο πελάτης όλο τον χρόνο. Υπολογίζω ότι θα υπάρξει πράγματι μία αύξηση στην τιμή του οβελία της τάξης του 10 με 15% και σε αυτήν εμείς θα πρέπει να απορροφήσουμε και την αυξημένη τιμή πώλησης από τον έμπορο και το ενεργειακό κόστος, το οποίο μας βαραίνει. Αρκετά ελληνικά αρνιά έχουν φύγει προς την ιταλική αγορά. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εισαγωγές που θα γίνουν και αν η μεγάλη αγορά της Αθήνας καλυφθεί από αυτές ή όχι», καταλήγει.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ
Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) ζητά από την Κυβέρνηση να μπει μέγιστη τιμή εμπορίας - διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα. Τονίζει δε πως «αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι, οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος». Υπενθυμίζει ακόμη πως «στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα κρεοπωλεία μας αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πουλάμε, όπως ισχύει σε όλα τα κρέατα. Γι’ αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις».
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Ωστόσο φέτος, η δυσάρεστη έκπληξη για όσους τηρήσουν το έθιμο της σούβλας έρχεται από τα κάρβουνα, καθώς και εδώ παρατηρείται έλλειψη στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κεχαγιά, που διατηρεί ένα από τα παλαιότερα καταστήματα πώλησης ξυλοκάρβουνων στη Λάρισα (οδό Αθηνάς) «το πρόβλημα της έλλειψης οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον στα χιόνια που έπεφταν μέχρι και την 25η Μαρτίου στα βουνά και τα οποία δεν επέτρεψαν στους υλοτόμους να κόψουν τα ξύλα, ώστε στη συνέχεια οι έμποροι να ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που διαρκεί 15 μέρες για τη δημιουργία των ξυλοκάρβουνων. Και δεύτερον οι μειωμένες εισαγωγές που καταγράφονται και οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα μεταφορικά κόστη. Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά εισάγει κάρβουνα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Ουσιαστικά με την αύξηση του μεταφορικού κόστους η άφιξη ενός κοντέινερ στην πατρίδα μας από 3.000 ευρώ που κόστιζε, φέτος εκτινάχθηκε στα 17-18.000 ευρώ!
Αυτήν τη στιγμή ο κ. Κεχαγιάς πουλά το 10kg σακί κάρβουνα 12 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα-Πάτρα κι αλλού η τιμή αγγίζει τα 20 ευρώ, από 8 ευρώ που κόστιζε πέρυσι. Αν και ο ίδιος διαθέτει απόθεμα, εν τούτοις παροτρύνει τους Λαρισαίους καταναλωτές να σπεύσουν και να προμηθευτούν εγκαίρως τα κάρβουνα, γιατί η κατάσταση είναι ρευστή και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί λίγες μέρες πριν το Πάσχα.