Συνεχίζει με... προσφορές η αγορά

- ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΙ ΕΑΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2022 21:41

Χωρίς να αφήνουν θετικό αποτύπωμα και δίχως να επιβεβαιώνουν τις χαμηλές έστω προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με την έναρξή τους, ολοκληρώθηκε η 10ήμερη περίοδος των εαρινών εκπτώσεων στη Λάρισα. Δυστυχώς με ή χωρίς μέτρα, η αγοραστική κίνηση καθόλη την περίοδο ήταν υποτονική, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανέναν, ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές... Η πλειοψηφία των εμπόρων ωστόσο ως είθισται συνεχίζουν με προσφορές.

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στην προσαρμογή της νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και την προστασία τους, ιδιαίτερα στις ψηφιακές συναλλαγές τους. Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το πλαίσιο των επιβαλλόμενων κυρώσεων (χρηματικό πρόστιμο) στους εμπόρους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στις εκπτώσεις - προσφορές και τη μη νόμιμη λειτουργία τις Κυριακές, ενώ παρέχεται μεταξύ άλλων στον καταναλωτή η δυνατότητα, σε περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, να ζητήσει μείωση της τιμής ή να καταγγείλει τη σύμβαση.
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αυτό που έχει σημασία για τον εμπορικό κόσμο όμως είναι πως το Υπουργείο εμμένει στη συνέχιση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Το νομοσχέδιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:
* Τακτικές εκπτώσεις: Διενεργούνται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
* Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε νομό με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της ΠΕ και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Οι εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά 30 ημέρες ετησίως και περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο Κυριακές. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
* Προσφορές: Πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50%. Επίσης παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη πως με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μετά από γνώμη των δήμων, των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων της οικείας ΠΕ δύναται να ορίζεται μία περίοδος προσφορών ανά 2 έτη, με μέγιστη χρονική διάρκεια 1 μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.
Πάντως οι έμποροι ευελπιστούν πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πειστεί και θα αποσύρει έστω και την τελευταία στιγμή τη διάταξη που αφορά στη διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass