Ανακούφιση έφεραν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΕ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΛΑΘΗ - ΠΩΣ ΟΙ 10 ΔΟΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 24...

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2022 19:02

Ανακούφιση στην πλειοψηφία των Λαρισαίων ιδιοκτητών ακινήτων έφερε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ, καθώς οι μειώσεις έφτασαν κατά μέσο όρο το 30%.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου έγινε αισθητή στην πλειονότητα των ιδιοκτητών με αξία περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πληρώνοντας υπέρογκα ποσά. Αλλά και στις μικρές περιουσίες, οι μειώσεις ήταν σημαντικές ακόμη και σε αυτές που η τιμή ζώνης κατέγραψε άνοδο κατά την περσινή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως σε περιοχές του Δήμου Λαρισαίων (Νεράιδα, Νέα Πολιτεία, Ανθούπολη, Ηπειρώτικα, Χαραυγή, Τούμπα κ.ά.) ή στον Δήμο Ελασσόνας. Βέβαια υπήρξαν και αυξήσεις σε φορολογούμενους που διατηρούν ακίνητη περιοσία σε περιοχές όπως της Κάτω Σωτηρίτσας, ή της Αιγάνης, οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Η γενική εικόνα ωστόσο, ήταν θετική για τους φορολογούμενους, καθώς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ήταν ελαφρύτερος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες.
Η μείωση είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης των κλιμακίων και της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που οδήγησε σε μικρές και μεγάλες ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώθηκε σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ίσχυε το 2021, δηλαδή υπήρχε μείωση 27%. Υψηλότερο φόρο ωστόσο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, καθώς ενεργοποιούνται συντελεστές προσαύξησης που ανεβάζουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Για περιουσίες έως 400.000 ευρώ εφαρμόζονται εκπτωτικοί συντελεστές από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, ενώ καταργούνται για τις μεγάλες περιουσίες. Πάνω από το ποσό των 400.000 ευρώ δεν υπάρχουν εκπτώσεις, αλλά αντίθετα ενεργοποιούνται κλίμακες που προσαυξάνουν την τελική επιβάρυνση.
Στους μεγάλους κερδισμένους ήταν επίσης και ιδιοκτήτες οικοπέδων που είδαν, όχι απλά να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά σχεδόν να μηδενίζεται. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης οικοπέδου 340 τ.μ. στα Φάρσαλα από 50,66 ευρώ που πλήρωσε το προηγούμενο έτος, πληρώνει φέτος μόλις 6,29 ευρώ. Και αυτό γιατί μειώθηκαν οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.
ΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Πάντως για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας άδικος και δυσβάσταχτος φόρος, που δεν φορολογεί απλώς, αλλά ουσιαστικά «τιμωρεί» την αποταμίευση σε ακίνητη περιουσία. Όπως εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ «ο φόρος βασίζεται στη μηχανικά υπολογιζόμενη αξία του αντικειμενικού συστήματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, που είναι το εισόδημά του, ούτε την πραγματική εμπορική αξία της περιουσίας του, αδιαφορώντας δηλαδή για την ανυπαρξία εισοδήματος, όπως στα οικόπεδα. Παρότι στις περισσότερες χώρες υφίσταται ετήσιος φόρος περιουσίας, εν τούτοις ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας φόρος με τον οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ο φορολογούμενος, όχι μόνον για το δυσανάλογα τεράστιο βάρος του, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως με το ότι στη συνείδηση των περισσότερων φορολογουμένων, ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου... ενοικίου στο Κράτος για το ίδιο τους το σπίτι ή το κατάστημα. Ο ΕΝΦΙΑ επίσης σημειώνει παραμένει ένας «άφιλος» φόρος αφού η φορολογική διοίκηση αρνείται διαχρονικά το αυτονόητο: Να δώσει έστω μια συμβολική «έκπτωση» σε όποιον μπορέσει να τον εξοφλήσει στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του».
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ
Στο μεταξύ, με τον χρόνο για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τις δέκα συνολικά (31 Μαΐου) να μετράει αντίστροφα, οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν ώστε να μειώσουν τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Με δεδομένο ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Μετά την υποβολή της εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην Εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.
ΓΙΑ 24 ΔΟΣΕΙΣ...
Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του Υπ. Οικονομικών, για 10 δόσεις υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% περίπου. Για τις 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης βασική προϋπόθεση είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ. Για την ένταξη μάλιστα στη ρύθμιση δεν απαιτείται να καταστεί ληξιπρόθεσμη μία ή περισσότερες δόσεις, αλλά μπορεί να γίνει και από σήμερα, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr όπου υπάρχει η σχετική εφαρμογή, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet. Μπαίνοντας στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος επιλέγει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019». Στη συνέχεια επιλέγει την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως θα εμφανιστούν οι οφειλές, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποτυπώσει την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, ενώ για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass