Επιδοτούμενες διακοπές για όλους

ΜΕ FREE PASS Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2022 19:14

Σημαντική ώθηση στην εγχώρια τουριστική κίνηση αναμένεται να δώσουν τα ενισχυμένα για φέτος προγράμματα επιδότησης διακοπών.

Με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, το αντίστοιχο του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για τους αγρότες και τον «Τουρισμό Για Όλους» αναμένεται να ωφεληθούν χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων της χώρας. Μάλιστα για το φετινό Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 που θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε πως θα γίνει με free pass. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, από την 1η Ιουλίου, με free pass. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, αυτή η παρέμβασή μας απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν, για αυτούς που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη».
Θυμίζουμε πως το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού επιδοτεί διακοπές από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου του επομένου έτους σε τουριστικά καταλύματα με μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων τα 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Σε συγκεκριμένα νησιά όμως όπως της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον ν. Έβρου, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Πέρυσι δικαιούχοι του προγράμματος, που έφτασαν τους 300.000, ήταν εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το 2020 είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών και οικογενειακών κριτηρίων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση γινόταν με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, ενώ από φέτος και στο εξής με free pass.
Ωφελούμενοι είναι και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 5 έως 18 ετών και παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω. Επίσης ωφελούμενοι είναι και οι σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους. Τα τελευταία χρόνια με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ένα αντίστοιχο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι και του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ που απευθύνεται στους αγρότες. Αφορά σε διακοπές 6 ημερών και οι ωφελούμενοι φτάνουν τους 50.000 περίπου. Η διάρκεια ισχύος είναι από Ιούλιο έως και τον επόμενο Μαΐο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν α) Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982. β) Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ. Πέρυσι, αλλά και φέτος, ο ΟΠΕΚΑ θα επιδοτήσει επιχειρήσεις καταλυμάτων νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών (Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο), με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά -χωρίς παροχή πρωινού- θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Το τρίτο πρόγραμμα επιδοτούμενων διακοπών είναι ο «Τουρισμός Για Όλους». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων, εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων ορίζεται στις 4 διανυκτερεύσεις, και το ποσοστό της επιδότησης του Δημοσίου φτάνει το 50% ή 60% για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, της δηλωθείσας από τον πάροχο τιμής διανυκτέρευσης κατ’ άτομο.
Πάντως, αν και στα φετινά προγράμματα θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα άτομα, όσοι συμμετείχαν στα αντίστοιχα περσινά δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass