Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2022 15:31

Η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ενός ακινήτου,

τον οποίο, υποβάλλοντάς τον, καταγράφεται και παρακολουθείται η υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου και τυχόν μεταβολές της σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος 4495/2017 (ΦΕΚ A167/3.11.2017).

Η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εξαιρουμένων των μισθώσεων. Αφορά όλα τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται με οικοδομική άδεια, όπως επίσης και όλα τα τακτοποιημένα ακίνητα. Υπεύθυνοι για να υποβάλουν την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου είναι οι ιδιώτες μηχανικοί τους οποίους ορίζει και εξουσιοδοτεί ο ιδιοκτήτης. 

Το πιστοποιητικό πληρότητας για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου ή το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας εκδίδεται, όπως αναφέραμε, από τον μηχανικό και φέρει μοναδικό αριθμό. Σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα ισχύει η διενέργεια ελέγχου και επανελέγχου στον χρόνο που θα οριστεί ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου.

Για να ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του φακέλου για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου ενός ακινήτου χρειάζονται τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

  • Τα σχέδια κάτοψης. 

  • Tο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.

  • Το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ). 

  • Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων με τα σχέδια που τις συνοδεύουν.

  • Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, όπως απαιτείται σύμφωνα με τον Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017.

  • Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου (αν και εφόσον υπάρχουν).

Στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια και τα σχέδια κάτοψης έχουν χαθεί, θα πρέπει να υπάρχει στον ηλεκτρονικό φάκελο η βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Εκτός από κτίρια, στην εν λόγω νομοθεσία υπάγονται επίσης και αδόμητα οικόπεδα ή γήπεδα, όπως επίσης και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

 

Διαδικασία καταχώρησης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η διαδικασία για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου μπορεί να γίνει μόνο από εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ο οποίος θα πρέπει να έχει συμπληρωμένα από σας τα απαιτούμενα έγγραφα. Σε μια πρώτη φάση, καταχωρούνται τα οικόπεδο και τα γήπεδα και σε μια δεύτερη η ιδιοκτησία. Στην επόμενη φάση, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός εκδίδει το απόσπασμα ταυτότητας κτιρίου, το οποίο έχει το δικό του κλειδί γνησιότητας, καθώς και αποκλειστικό κωδικό ταυτότητας. Εν συνεχεία, ο μηχανικός καταθέτει αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας ταυτότητας κτιρίου (για την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών), όπως επίσης και τα στοιχεία τού αποσπάσματος.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου αφορά όλα τα ακίνητα και τις διηρημένες ιδιοκτησίες που μεταβιβάζονται ή εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες (νέα κτίρια και ιδιοκτησίες), όπως επίσης και τα αυθαίρετα. 

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Σύμφωνα με τον νόμο 4495, για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου απαιτούνται τα πιο κάτω δικαιολογητικά: 

  • Μελέτη κατανομής δαπανών κτιρίου (σε περίπτωση που υπάρχει).

  • Πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής (αν έχει εκδοθεί).

  • Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης τμημάτων ή ολόκληρου του κτιρίου. 

  • Πίνακας χιλιοστών (για κοινόχρηστους χώρους ή αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία).

  • Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτου  ή/και μελέτη στατικής επάρκειας ή/και τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου (σε περίπτωση που ζητηθεί).

  • Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.

  • Στελέχη (και ενημερώσεις/αναθεωρήσεις) των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (π.χ., άδεια δόμησης ή οικοδομική).

  • Κατόψεις των ορόφων, μελέτη προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων ή Αμέα και χαρακτηριστικές όψεις και τομές (σε περίπτωση που απαιτείται).

 

Συχνότητα ελέγχου ακινήτων

Παρόλο που η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5 χρόνια, στη συνέχεια έχει τροποποιηθεί. Τα κτίρια εκείνα που θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου κάθε 5 χρόνια είναι τα κτίρια συνάθροισης κοινού, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, παιδικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας.

 

1. Κάθε 8 χρόνια υποχρεώνονται σε έλεγχο τα εξής ακίνητα:

 

  • Κτίρια συνάθροισης κοινού.

  • Βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια.

  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και υπεραγορές.

  • Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Επίσης, εκείνα που στεγάζουν Υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.

 

2. Κάθε 10 χρόνια υποχρεώνονται σε έλεγχο τα εξής ακίνητα:

  • Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικία, ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Σχολεία και φροντιστήρια.

  • Γραφεία.

  • Εμπορικά καταστήματα.

  • Σωφρονιστικά ιδρύματα.

  • Κτίρια Υγείας και Πρόνοιας.

 

3. Κάθε 15 χρόνια υποχρεώνονται σε έλεγχο τα εξής ακίνητα:

  • Σταθμοί αυτοκινήτων.

  • Αποθήκες.

  • Κτίρια με χρήση που δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω κατηγορίες.

 

Όσον αφορά ακίνητα τα οποία εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες, και εφόσον η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου συντάσσεται για το σύνολο του κτιρίου, ακολουθείται η προθεσμία με τη μικρότερη διάρκεια.

 

Με το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του θεσμού. Πιο συγκεκριμένα καθορίζονται τα εξής:

 

  • Το περιεχόμενο που αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά καθώς και οι προδιαγραφές των σχετικών εντύπων

 

  • Η διαδικασία έναρξης και ενημέρωσης για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, ανάλογα με την προτεινόμενη κατηγοριοποίηση των κτιρίων.

 

Σύμφωνα με το νόμο, το έντυπο ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή στο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και αποτελούν στοιχεία ελέγχου.

 

Ενημέρωση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου

Η ενημέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας γίνεται κατόπιν οιασδήποτε εργασίας που αφορά παρέμβαση ή τροποποίηση στο ακίνητο σε οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία. Για το πιο πάνω χρειάζεται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από Δημόσια Αρχή. 

Η ενημέρωση είναι υποχρεωτική εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη ισχύος της άδειας. Για την ενημέρωση υπεύθυνος είναι ο εξουσιοδοτημένος επιβλέπων μηχανικός.

Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου και έχει πλέον εκδοθεί το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, υπόχρεος για την ενημέρωση της ταυτότητας του ακινήτου είναι ο εκάστοτε έχων την κυριότητα του κτιρίου.

Αν έχουν διενεργηθεί εργασίες σε κάποιο ακίνητο και δεν έχει ακολουθήσει η καταγραφή τους, το κτίριο θεωρείται αυθαίρετο και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής.

 

Πρόστιμα και κόστος έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου

 

Στην περίπτωση που, κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, στοιχεία της ταυτότητα του κτιρίου έχουν συμπληρωθεί ψευδώς από τον επιβλέποντα ή τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, πέρα από τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου. Αν τυχόν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και αν αφορούν οικοδομικές εργασίες σε οικισμούς με παραδοσιακό χαρακτήρα, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές(άρθρο 19 του ν. 1650/1986), τότε τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.

 

Αν επίσης, έπειτα από τους σχετικούς ελέγχους των διασυνδεδεμένων βάσεων δεδομένων (ηλεκτρονικό μητρώο, ΕΚΧΑ, ΔΕΗ και Κέντρο Διαλειτουργικότητας), εντοπιστεί παράλειψη στη συμπλήρωση των στοιχείων, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου.

Το ελάχιστο κόστος για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου ανέρχεται σε 300 ευρώ τουλάχιστον, από τη στιγμή που δεν παρατηρείται κάποια πολεοδομική παράβαση η παρανομία. 

 

Οι υπηρεσίες της MyConstructor

Aμοιβή του μηχανικού για την σύνταξη του ηλεκτρονικού φακέλου. Αν ο εκάστοτε μηχανικός χρειαστεί να μεταβεί στην πολεοδομία για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 50€.

  • Το κόστος για τον σχεδιασμό της κάτοψης ανέρχεται σε 1.5€ / τ.μ.

  • Το κόστος για τον σχεδιασμό των όψεων ανέρχεται σε 1€ / τ.μ.

  • Το κόστος για τον σχεδιασμό των τομών ανέρχεται σε 1€ / τ.μ.

Το κόστος για τον σχεδιασμό του τοπογραφικού διαγράμματος κάλυψης ανέρχεται στα 250€, στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο δεν ξεπερνά το μισό στρέμμα.

 

Σε περίπτωση που χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα του κόστους και της διάρκειας των εργασιών, επικοινωνήστε μαζί μας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του myconstructor.gr για να κλείσετε το ραντεβού σας για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου ή να μας καλέσετε στο 210 300 9323, για να κλείσετε ραντεβού με την έμπειρη ομάδα μας και να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass