Το ΣΒΑΚ «καίει» τους εμπόρους

ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΟΚΤΩ ΣΑΒΒΑΤΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΦΕΤΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ «ΒΡΑΧΝΑΣ» - ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΟ «OPEN ΜΑLL»

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2022 21:33
Τα ευρήματα της έρευνας του ΕΣΛ παρουσιάστηκαν χθες επισήμως στη Γ.Σ. του συλλόγου Τα ευρήματα της έρευνας του ΕΣΛ παρουσιάστηκαν χθες επισήμως στη Γ.Σ. του συλλόγου

Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε σε 500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης και η τελική αρχιτεκτονική μελέτη για το «Open Mall» παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας. Μέσω της έρευνας, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν ήδη την περασμένη Κυριακή στην «Ε», αυτοαπασχολούμενοι, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα, αποτύπωσαν την εικόνα της αγοράς και κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τις ενστάσεις τους για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων.


Με αφορμή τη μεγαλύτερη έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, ο Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος δήλωσε:
«Βασιζόμενοι σε ένα δείγμα διαφορετικών κλάδων, περιοχών αλλά και μεγέθους, που για πρώτη φορά άγγιξε τα 500 εμπορικά σημεία, έχουμε στα χέρια μας μια εξαιρετική απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης και του κλίματος που επικρατεί στην αγορά σήμερα» παρουσιάζοντας επισήμως τα αποτελέσματα της έρευνας.
Η επιθυμία του εμπορικού κόσμου της πόλης όσον αφορά τις νομοθετημένες Κυριακές που δύναται να λειτουργήσει η αγορά, επιβεβαίωσε πως 3 Κυριακές τον χρόνο και συγκεκριμένα οι δύο τελευταίες του έτους και η Κυριακή των Βαΐων, είναι αυτές που θέλουν να λειτουργούν τα καταστήματα. Άποψη η οποία συγκλίνει με την πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, ότι μόνο αυτές οι τρεις Κυριακές, έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, οι έμποροι δηλώνουν επίσης σε συντριπτικό ποσοστό την απαίτησή τους να καταργηθεί επιτέλους ο παρωχημένος θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, κάτι που εδώ και χρόνια εξάλλου ο εμπορικός κόσμος απαιτεί έντονα από την κυβέρνηση.
Για την πόλη της Λάρισας, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες και σύμφωνα με την πλειοψηφία (66,36%) των εμπόρων και κατόπιν δικής τους απαίτησης, δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνει η αγορά της Λάρισας κλειστή προαιρετικά για 8 Σάββατα και συγκεκριμένα από 2/7/22 έως και 20/8/22.
Όσον αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (δρόμοι ήπιας κινητικότητας-μπάρες) του Δήμου Λαρισαίων, φάνηκε η επιτακτική ανάγκη για δημιουργία δωρεάν θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, αλλά και περιφερειακά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που επισκέπτονται την πόλη μας, καθώς η Λάρισα ως κέντρο της Θεσσαλίας αποτελεί πόλο έλξης καθημερινά για χιλιάδες επισκέπτες από τους όμορους νομούς, αλλά και για να εξυπηρετούνται όσοι δραστηριοποιούνται και εργάζονται στο κέντρο της πόλης μας. Αξίζει να σημειωθεί πως στις δύο νέες οδούς ήπιας κυκλοφορίας, Βενιζέλου και Μ. Αλεξάνδρου, που αναδιαμορφώθηκαν εξολοκλήρου από το ΣΒΑΚ, το 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε αρνητικό και πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους».
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Με την επισήμανση πως η διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 9 Μαΐου έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, με επιτόπια προσέγγιση των επιχειρηματιών στα καταστήματά τους, για το ποιες Κυριακές, από τις 8 νομοθετημένες, επιθυμούν να είναι ανοιχτή η αγορά της πόλης, η απάντηση των μελών του ΕΣΛ ήταν πως την πρώτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα θέλει το 81,04%, την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά προτιμά το 77,98% και την Κυριακή των Βαΐων θέλει το 48,62% των εμπόρων. Στα αξιοσημείωτα πως το 11,31% των εμπόρων δεν θέλει καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα.
Για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, το 12,84% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τη διατήρησή τους και το 87,16% των ερωτηθέντων ζητούν την κατάργησή τους.
Σχετικά με το προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΛ, δηλαδή το 66,36% επιθυμεί 8 Σάββατα (από 2/7/22 έως 20/8/22) και το 18,04% των εμπόρων τα 5 Σάββατα (από 23/7/22 έως 20/8/22). Η θέση αυτή πέρασε και από τη συνέλευση, οπότε φέτος το καλοκαίρι τα εμπορικά καταστήματα του ΕΣΛ θα έχουν πενθήμερη λειτουργία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΒΑΚ
Σε σχέση με τον αντίκτυπο που είχε το ΣΒΑΚ (πεζόδρομοι, μπάρες) στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, το 3,60% δήλωσε ότι είχε πολύ θετικό αντίκτυπο, 18,80% απλά θετικό αντίκτυπο, το 45,20% ουδέτερο αντίκτυπο, το 24,80% αρνητικό και το 7,60% δήλωσε ότι είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και δραστηριοποιούνται εντός των οδών Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου το 40% δήλωσε αρνητικό και πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Προτείνοντας παρεμβάσεις για τη βελτίωση του Σχεδίου, το 82,20% δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνουν περιφερειακές θέσεις στάθμευσης και μεταφορά με δωρεάν λεωφορείο/ σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το 16% επιθυμεί να γίνει αυστηρότερος έλεγχος κυκλοφορίας και στάθμευσης, το 24,20% επιθυμεί να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , το 22,20% να υπάρξει δωρεάν χρήση ποδηλάτου, ενώ το 21,20% δήλωσε ότι επιθυμεί και άλλες λύσεις. Ποιες είναι αυτές; Ενδεικτικά, θέσεις στάθμευσης εντός του κέντρου (καθώς χάνεται πελατεία που έρχεται από γειτονικούς νομούς), να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης για φορτοεκφόρτωση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός του ΣΒΑΚ κατά τις ώρες που είναι κλειστή η αγορά, η ολιγόλεπτη στάθμευση ηλικιωμένων και ΑμεΑ για πρόσβαση στα καταστήματα εντός ΣΒΑΚ, η επαναφορά της διέλευσης όλων των οχημάτων (όπως γίνεται στη Ρούσβελτ μετά την Τρίγωνη Πλατεία), καλύτερη καθαριότητα και φωτισμός εντός του ΣΒΑΚ και δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης δίκυκλων, εντός του κέντρου
ΓΙΑ ΤΟ OPEN MALL
Να σημειωθεί πως στη συνέλευση ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο μεγάλο στοίχημα της διοίκησης που είναι η λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) για το 2023. Να σημειωθεί πως στα μέλη παρουσιάστηκαν χθες τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια, που θέτουν σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο εγχείρημα. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως το Open Mall υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Λαρισαίων που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό εμπορικό αστικό περιβάλλον, που θα τονώσει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει μερικούς από τους ιστορικά σημαντικότερους και παλαιότερους εμπορικούς δρόμους όπως της Βενιζέλου και της Ανδρούτσου, των οποίων τα εμπορικά καταστήματα σήμερα λόγω της κρίσης, αλλά και της μετατόπισης της εμπορικής κίνησης σε άλλους δρόμους και περιοχές, έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην αλλαγή ομοιόμορφων τεντόπανων, κάθετης επιγραφής με το λογότυπο του κάθε καταστήματος και τον αύξοντα αριθμό του, ανθοστήλες εκατέρωθεν του καταστήματος, ώστε να συμβάλουν στην ανάδειξη κοινής ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται από ενέργειες με ψηφιακά μέσα, για την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής παρέμβασης.
Να σημειωθεί τέλος πως από τα μέλη εγκρίθηκαν ομόφωνα ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του 2021 και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass