ΕΚΤ:

Μόνον 1 στους 5 Ευρωπαίους αποταμίευσε στην πανδημία

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 8:20

Η περίοδος των lockdownς στην πανδημία και η αβεβαιότητα με την οποία σφραγίστηκε, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, το μέγεθος των οποίων ωστόσο αμφισβητεί ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών των χωρών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν καταθέσεις στην πανδημία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα δεν έχουν επιπλέον αποθεματικό έναντι του πληθωρισμού.
Η ανάλυση, είναι μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ, βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το 2020 και το 2021. Διαπιστώθηκε ότι το 20% είδε αύξηση στις αποταμιεύσεις του και το 16% είδε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα στοιχεία αυτά σχετικά με τις «αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μπορούν επομένως να περιορίσουν τον βαθμό στον οποίο αυτές οι καταθέσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», καταλήγουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass