Εκατοντάδες καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις

Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΑPPODIXI» ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2022 8:28
Σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες... Σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες...

Περισσότερες από 700 καταγγελίες για πλαστές και παραποιημένες αποδείξεις αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ μέσα από την εφαρμογή «αppodixi», που λειτουργεί από την περασμένη Τριτη μέσω των κινητών τηλεφώνων. Το οικονομικό κίνητρο για όσους εντοπίσουν πλαστή απόδειξη φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, ενδεχομένως έως και δέκα φορές, με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού είναι να διαπιστωθεί μέσω του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί η φοροδιαφυγή η οποία έχει συντελεστεί. Όλες οι καταγγελίες αξιολογούνται-ελέγχονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή εάν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα.
Οι αναφορές που έγιναν προς την ΑΑΔΕ έδειξαν ότι:
* Σε κάποιες περιπτώσεις η αξία της απόδειξης ήταν μικρότερη από το ποσό που καταβλήθηκε. Δηλαδή, στην απόδειξη που έλαβε ο καταναλωτής αναγραφόταν μεν το πραγματικό ποσό πληρωμής, για παράδειγμα 20 ευρώ, ενώ στην ΑΑΔΕ το στοιχείο που διαβιβάστηκε από την επιχείρηση ήταν μικρότερης αξίας.
* Σε άλλη περίπτωση ο φορολογικός μηχανισμός δεν ήταν δηλωμένος στην εφορία.
*Διαπιστώθηκε ότι εταιρεία εστίασης καθυστερούσε να διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ (στην εστίαση ο χρόνος διαβίβασης είναι τρεις ώρες από την έκδοση). Αυτό διαπιστώθηκε από την αναφορά που έγινε από τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, μετά το σκανάρισμα της απόδειξης το μήνυμα ανέφερε τα εξής: Η ταμειακή μηχανή είναι ενεργή και δηλωμένη. Εάν η ώρα έκδοσης είναι πριν από τις 09.30 παρακαλούμε προχωρήστε σε αναφορά για μη διαβίβαση. Σημειώνεται ότι η απόδειξη είχε εκδοθεί στις 08.30.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Θυμίζουμε πως η εφαρμογή Appodixi είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple) https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371.
Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και ότι εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, θα δίδεται στους πολίτες που καταγγέλλουν το γεγονός, μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση για τη φοροδιαφυγή που διαπράττει.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής: Να σκανάρει με το κινητό του τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν, να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής), να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει και να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ. Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Μέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass