«Eρχονται» ακόμα 3,56 δισ. ευρώ...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΒΑΛΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2022 8:40

ΑΘΗΝΑ


Το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 3,56 δισ. ευρώ, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων επιτρέπει την υποβολή ενός ενιαίου αιτήματος, που αφορά τόσο στο σκέλος των επιδοτήσεων όσο και σ’ αυτό των δανείων. Η Ελλάδα εκπλήρωσε, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τρία ορόσημα που σχετίζονται με το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ. Συνεπώς, στα 1,72 δισ. ευρώ (πληρωμή επιδοτήσεων) προστίθενται ακόμα 1,84 δισ. ευρώ (πληρωμή δανείων).
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης, που εκταμιεύτηκε στις 8 Απριλίου του 2022, ανήλθε, επίσης, σε 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια). Όσον αφορά την προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που καταθέτει αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων).
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Σκυλακάκης.
Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».
* Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: «Το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που καταθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στα δημόσια ταμεία 3,56 δισ. ευρώ. Από αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο -συνυπολογίζοντας την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση- εισρέουν, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας πόροι άνω των 11 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τη διεθνή οικονομία. Η αποτελεσματική υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται, συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων, που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».
*Ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, δήλωσε ότι: «Αυτό που ξεχωρίζει το «Ελλάδα 2.0» από προηγούμενα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων είναι ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν, επιταχύνουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει 68 μεταρρυθμίσεις, συνολικά, στους τέσσερις πυλώνες και σ’ αυτήν τη δόση ολοκληρώσαμε 19 κρίσιμα, μεταρρυθμιστικά ορόσημα, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση, με νόμο, του προσωπικού βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των δικαστών για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, η έναρξη εφαρμογής συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και αμοιβής στον δημόσιο τομέα, καθώς και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν στην καθημερινότητά τους, ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δεν θωρακίζει, απλώς, την οικονομία, την αλλάζει, μεταμορφώνει τη χώρα μας, κάνοντάς την πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφή και παραγωγική».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass