Στα 909 εκατ. ευρώ το κόστος αύξησης των συντάξεων

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 749 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ 2023

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2022 11:10

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των παροχών.


Το πλεόνασμα των 749 εκατ. ευρώ οφείλεται -κυρίως- στην αύξηση της απασχόλησης και στα επιπλέον έσοδα από τις εισφορές. Θα επιτευχθεί παρά τις αυξημένες δαπάνες που οφείλονται στην αύξηση των συντάξεων που θα φτάσει τα 909 εκατ. ευρώ (7,7%).
Τα στοιχεία καταγράφονται στον νέο προϋπολογισμό του έτους 2023 και αφορούν το σκέλος που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ειδικότερα, τα στοιχεία καταγράφουν αυξημένα έσοδα – κατά 952 εκατ. ευρώ – γεγονός που κυρίως οφείλεται: πρώτον, στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, κατά 262 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης.
Και δεύτερον, στην αύξηση κατά 527 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνοντας, την αύξηση της επιχορήγησης που προορίζεται για την κάλυψη της δαπάνης για συνταξιοδοτικές παροχές κύριας ασφάλισης.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1,09 δισ. ευρώ η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 1,4 δισ. ευρώ ως επίπτωση:
1. Της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο, η οποία προκαλεί επιπλέον δαπάνη ύψους 909 εκατ. ευρώ.
2. Της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2023 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 165 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass