«Βροχή» από φόρους...

ΜΠΑΡΑΖ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ - ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2022 11:01

Φόρους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να «μηδενίσουν» τα χρέη τους προς την Εφορία για το 2022.
Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, δηλώσεις αναδρομικών περιλαμβάνονται μεταξύ των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν στο τελευταίο 20ήμερο του έτους. Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές ανάλογα με την κατηγορία φόρων διαμορφώνεται ως εξής:
* ΕΝΦΙΑ: Όσοι/-ες ιδιοκτήτες/-τριες ακινήτων δεν τακτοποίησαν εφάπαξ τον φόρο, θα πρέπει να τακτοποιήσουν και τις υπόλοιπες δόσεις τους. Τον τρέχοντα μήνα πρέπει να πληρωθεί η όγδοη δόση του φόρου, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
* ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Και για τον φόρο εισοδήματος όσοι δεν τακτοποίησαν εφάπαξ το ποσό που προέκυψε από την εκκαθάριση, θα πρέπει να πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις.
* ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή υποχρεούνται μηνιαίως στην αποπληρωμή της δόσης που τους αναλογεί. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους έχει καταλογίσει η Εφορία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δόσεων που έχουν δικαιώματα αποπληρωμής της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 96.
* ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Τα τέλη έχουν ήδη αναρτηθεί και οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν έως το τελος του έτους περί το 1,1 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσικλέτα, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα. Τα τέλη είναι στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες. Όσοι/-ες δεν θέλουν να πληρώσουν υπάρχει και η λύση της ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων.
* ΦΠΑ: Συνολικά θα καταβληθεί 3,132 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
* ΕΦΚ: 1,918 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά κ.λπ.
* ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη, στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.
* ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ.
* ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Όσοι/-ες εντοπίστηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
* ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης, όσοι/-ες κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.
* ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΡΤΕΡΙΚΟΥ: Για όσους/-ες μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass