Στα 5-6 λεπτά οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Φεβρουάριο

ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΛΟΓΩ ΠΤΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 11:04

Τις πιο χαμηλές επιδοτήσεις από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ρεύματος, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν για τον Φεβρουάριο τα 5 με 6 λεπτά η κιλοβατώρα, πρόκειται να ανακοινώσει ο υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκας.
Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από το γεγονός ότι το Υπ. Ενέργειας, για να πετύχει την τελική τιμή - στόχο των 14-16 λεπτών η κιλοβατώρα, παίρνει πάντα ως «οδηγό» τη χρέωση του μεγαλύτερου παρόχου. Δηλαδή τα 19,9 λεπτά/ KWh για νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο, ποσό που κινείται 60% κάτω από την αντίστοιχη χρέωση της επιχείρησης για τον Ιανουάριο.
Επομένως για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση για τιμή 14-16 λεπτά, αρκεί μια επιδότηση 5-6 λεπτών, έναντι 34 λεπτών η κιλοβατώρα, την οποία είχε χρειαστεί να καταβάλει το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσης (ΤΕΜ) για τον Ιανουάριο.
Και ενώ για τον τρέχοντα μήνα, το Ταμείο είχε εκταμιεύσει κονδύλι 800 εκατ. ευρώ, για τον επόμενο μήνα λέγεται ότι μπορεί να μη χρειαστεί να δώσει πάνω από 60-70 εκατ ευρώ.
Η γενικότερη πάντως αποκλιμάκωση των τιμών είχε ως αποτέλεσμα η Ε.Ε. να ξαναβάλει στο τραπέζι την ανάγκη αλλαγής του σημερινού μοντέλου επιδοτήσεων και να εισηγηθεί στο πρόσφατο Eurogroup, να πάψουν να χορηγούνται σε όσους δεν τις έχουν μεγάλη ανάγκη.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δέσμευση που -σύμφωνα με πληροφορίες- αφορά τον σχεδιασμό τουλάχιστον του πρώτου εξαμήνου. Έχει επίσης διαμηνύσει, δια του ΥπΕΝ Κ. Σκρέκα, ότι θα συνεχίσει να επιδοτεί το ρεύμα μέχρι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 15-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι αν δεν δούμε μια νέα βουτιά διαρκείας στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, ώστε να υποχωρήσουν σε επίπεδα αρχών 2021, δηλαδή στα 20-30 ευρώ/ MWh, τότε η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πληρώνει 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα (ή 24-25 λεπτά μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα επίπεδα των 15-16 λεπτών μπορεί να είναι ανεκτά, δεδομένων των τρομακτικών αυξήσεων των περασμένων μηνών, ωστόσο παραμένουν 30%-40% πάνω από τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass