Κυβέρνηση σύμμαχος για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΘΕΒ - ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΙΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΕΠ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2023 11:06
Από τη χθεσινή Συνέλευση του ΣΘΕΒ στο ξενοδοχείο «Imperial» που δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή Από τη χθεσινή Συνέλευση του ΣΘΕΒ στο ξενοδοχείο «Imperial» που δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή

Μόνο με έναν πολύ ισχυρό επιχειρηματικό ιστό που θα παράγει έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας, με σημαντικές επενδύσεις και κατάλληλα προγράμματα υποβοήθησής τους, με μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και με μία Κυβέρνηση φιλική προς το επιχειρείν, σύμμαχο για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας...
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν χθες οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλίας, κατά τη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΘΕΒ, που ενόψει των εκλογών ανέδειξε όχι μόνο την υποβόσκουσα αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα αβεβαιότητας, αλλά και τον προβληματισμό για ενδεχόμενη πλειοδοσία υποσχέσεων που θα παραλύει την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και θα θέτει σε αμφισβήτηση τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.


«Διανύουμε προεκλογική περίοδο που αποτελεί εμβληματική διαδικασία για τη δημοκρατική λειτουργία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Ρουπακιάς, απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου, επιχειρηματίες, εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου, παραγωγικών τάξεων και της Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί... «Η μετατροπή της προεκλογικής στιγμής σε πλειοδοσία άμεσων ωφελημάτων μπορεί να είναι πρόσκαιρα ανακουφιστική, αλλά εμπεριέχει κινδύνους, εάν δεν λαμβάνει υπόψη τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας και τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας. Οι θέσεις μας για την Κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία είναι ξεκάθαρες. Ζητούμε όραμα, δουλειά και συνέπεια, ώστε το ελληνικό επιχειρείν να παραμείνει όρθιο και δυναμικό και η οικονομία μας γόνιμη και ανταγωνιστική». Εκφράζοντας την ανάγκη περιχαράκωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, θεώρησε ως δεδομένη την ύπαρξη ενός σταθερού και υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή και ενός πλαισίου νόμων, διαδικασιών και ρυθμιστικών πολιτικών που δεν θα τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, αλλά τουναντίον θα τη θωρακίζει ενάντια στην ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και όλες τις εξωγενείς υφεσιακές δυνάμεις που συνυπάρχουν σήμερα.
Επιγραμματικά, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ:
* Υπεραμύνθηκε της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά ζήτησε την εφαρμογή εξισορροπητικών μέτρων, όπως η προαναγγελθείσα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
* Εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι εξαγωγές, πολλές εκ των οποίων από τη Θεσσαλία, συνέχισαν πέρυσι τη δυναμική τους πορεία.
* Εκτίμησε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν μια κινητήριο δύναμη για την επιχειρηματικότητα και το 2023 αν αξιοποιηθούν σωστά, γρήγορα και χωρίς αστοχίες.
* Ανέδειξε τη γραφειοκρατία ως δομική αδυναμία της Πολιτείας που πρέπει να παταχθεί άμεσα, μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης «πράσινου» μοντέλου ανάπτυξης των επιχειρήσεων και επίσπευσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
* Τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην τεχνική κατάρτιση και στην επικαιροποίηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας και προανήγγειλε σε συνεργασία με τον ΣΕΒ την υλοποίηση του προγράμματος «Skills4Jobs», για την επιμόρφωση νέων σε μία από τις πιο ζητούμενες ειδικότητες, αυτής του ηλεκτρολόγου αυτοματιστή.
* Τέλος, μη παραλείποντας να εκφράσει την οδύνη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τα συλλυπητήρια του Συνδέσμου προς τις οικογένειες των θυμάτων, ανέδειξε την ανάγκη σκληρής αυτοκριτικής. «Δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε στην Ελλάδα ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος και ταυτόχρονα να ανακαλύπτουμε την ανεπάρκεια των εθνικών μας υποδομών και των στελεχών της» είπε χαρακτηριστικά...
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στις προσπάθειες που έγιναν εκ μέρους της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 εστίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Τσακίρης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή Γ.Σ., αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και επισήμανε πως το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι γίνονται μοχλός ανάπτυξης για κάθε γωνία της Ελλάδος.
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρα πολλές επιτυχίες που αφορούν εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το κομμάτι της αγοράς που λέγεται καινοτόμος νεοφυής επιχείρηση θα συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν δράσεις δεκάδων εκατομμυρίων, τόσο μέσω του περιφερειακού προγράμματος όσο και μέσω των τομεακών προγραμμάτων, ενώ δρομολογούνται πολύ περισσότερα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη σημαντική ενίσχυση στους τομείς έρευνας, ενέργειας, καινοτομίας, υγείας, μεταφορών, στον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος και στην κοινωνία με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Στη Συνέλευση μίλησε, επίσης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος, προβαίνοντας σε μία σύντομη περιγραφή των εμβληματικών θεσμικών παρεμβάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης και στην εντεινόμενη αύξηση της χρηματοδότησης της περιόδου 2015-2019, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Οικονομίας θέτοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού στην έρευνα και στην καινοτομία, κατάρτισης εθνικής στρατηγικής, βελτίωσης των ερευνητικών υποδομών, άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και της αποτελεσματικότερης ποσοστιαίας κατανομής της εθνικής δαπάνης.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Οικονομικών, Μιχάλης Αργυρού, μίλησε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, για τη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρά τις εξωγενείς κρίσεις, τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της εξωστρέφειας και εξέφρασε την αισιοδοξία τους πως και το 2023 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕΒ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ε του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, στον διαδικτυακό χαιρετισμό του ανέδειξε την αγαστή, πολυεπίπεδη και εποικοδομητική συνεργασία των δύο Συνδέσμων και έκανε λόγο για τα μείζονος σημασίας ζητήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι η ασφάλεια, η επάρκεια βασικών υποδομών, η διασύνδεση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με τα κεντρικά δίκτυα, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας κι αποβλήτων.ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass