Ξεκινούν τέλος Μαΐου οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2023 11:36

Αρχίζουν πλέον να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την καταβολή σειράς φόρων κι άλλων φορολογικών υποχρεώσεων. Η αρχή γίνεται στο τέλος Μαΐου, οπότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Με τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσει και η καταβολή του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.


Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται συνολικά σε 2,268 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 που ήταν 2,254 δις. ευρώ. Οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι είναι είτε να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό (δεν παρέχεται έκπτωση), είτε να τον καταβάλλουν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, την πρώτη στο τέλος του μήνα και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Μια ακόμα επιλογή που έχουν οι ιδιοκτήτες είναι να εντάξουν τη συγκεκριμένη οφειλή στην πάγια ρύθμιση, και να εξοφληθεί σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο που βρίσκεται στο 5%. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση, το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 ευρώ καθώς η ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ το μήνα.
Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Στα τέλη Ιουλίου ξεκινά η καταβολή του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Στη περίπτωση αυτή, αν ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλλει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος τότε θα έχει έκπτωση 3%. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 έντοκων δόσεων ή την πληρωμή της με πιστωτική κάρτα, οπότε εξοφλείται εφάπαξ στην εφορία και στη συνέχεια μπορεί να αποπληρώσει το ποσό σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Όσοι φορολογούμενοι είχαν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την 1η Νοεμβρίου 2021 να μην είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και ήταν συνεπείς στις ρυθμίσεις τους (120 ή 72 δόσεων. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Όσοι πάλι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν δύο δόσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass