ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Να ενισχυθούν οι παραγωγικές επενδύσεις

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2009 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:24
 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, υπό την Προεδρία του κ. Γεωργίου Κασιμάτη. Στη συνεδρίαση αυτή, η οποία φιλοξενήθηκε – όπως κάθε χρόνο – από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρέστησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Δημήτριος Σκιαδάς, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, κ. Γεώργιος Σουφλιάς, και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Δημήτριος Αρμενάκης.
Κύρια θέματα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ ήταν η οικονομική κρίση και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, έκανε μια σφαιρική αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας μας και αναφέρθηκε στους προβληματισμούς για τη μετά την κρίση περίοδο. Επεσήμανε ακόμη τη σπουδαιότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και ειδικότερα για την ΚΕΕΕ και τα Επιμελητήρια. Συγκεκριμένα για την κρίση επεσήμανε ότι «η καλύτερη λύση βρίσκεται στην ενθάρρυνση και ουσιαστική ενίσχυση των νέων παραγωγικών επενδύσεων, που θα προκαλέσουν αύξηση της αγοραστικής δύναμης και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσης.
Μαζικές επενδύσεις χρειάζεται η χώρα μας και, μάλιστα:
* Eπενδύσεις στους κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα από επιχειρήσεις εξωστρεφείς και, κατά συνέπεια, ικανοποιητικού μεγέθους και καινοτόμες, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.
* Eπενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές, ώστε να περιορισθεί το εξωτερικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, με παράλληλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής τους
* Eπενδύσεις στις νέες, προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες παράγουν ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα, η ζήτηση των οποίων συνεχώς διευρύνεται, ενώ επιβαρύνουν αισθητά λιγότερο το περιβάλλον.
* Eπενδύσεις, τέλος, με ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος αποτελεί το «κλειδί» μιας ταχύρρυθμης ποιοτικής ανάπτυξης, που δημιουργούν νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και προβλέπουν σύνδεση των αμοιβών με τα «κέρδη» της παραγωγικότητας, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας».
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Και καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ είπε ότι «χρειαζόμαστε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, με βασικές προτεραιότητες τον υγιή ανταγωνισμό, την ποιότητα, την αξιοκρατία, με κύρια χαρακτηριστικά το πάθος για ανάληψη όλο και μεγαλύτερων επιχειρηματικών κινδύνων και την απόρριψη κάθε σχέσης με πελατειακές πρακτικές και με σταθερή προτεραιότητα την υλοποίηση, με κοινωνική ευαισθησία, των αναπτυξιακών στόχων της χώρας. Για τη σκληρή μάχη της επιβίωσης, αυτής της περιόδου, τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προετοιμασθούν συστηματικά, και, φυσικά, το κράτος καλείται να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες για τη σημερινή ελληνική εσωστρέφεια και νοσηρότητα. Η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει το σημερινό κράτος στις επιχειρήσεις μας είναι να εκσυγχρονισθεί το ίδιο, να γίνει λειτουργικότερο, φθηνότερο, αποτελεσματικότερο. Γιατί ο εκσυγχρονισμός αυτός οδηγεί, στην αντιμετώπιση δύο δυσεπίλυτων, διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας μας – τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης – και ταυτόχρονα, στην άρση των διάσπαρτων επενδυτικών αντικινήτρων, η οποία θα ενθάρρυνε το επιχειρηματικό πνεύμα, που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται αρνητικά από το τραπεζικό, διοικητικό, φορολογικό και κοινωνικό περιβάλλον μας. Χωρίς τις παθογένειες που διακρίνουν σήμερα τη λειτουργία του κράτους και με μια πιο υπεύθυνη και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, μπορούμε, πλέον, να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο όραμα, μια δυναμική προοπτική βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ
Τη συνέλευση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια των ίδιων των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μπούγας, ανέπτυξε τις δυνατότητες που παρέχονται από τη μείωση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Υπουργείου να ενισχύσει το επιχειρείν στη χώρα μας. Ακόμη αναφέρθηκε στα στοιχεία για την πορεία της αγοράς, καθώς και στα νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων και στην ενεργοποίηση των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑΝ 2.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass