ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΤΟ 0,8% ΑΠΟ ΤΟ 0,6% ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2009 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:24
 Στο 0,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 0,6% τον προηγούμενοπ μήνα, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,7%. Πέρυσι, τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,7%.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, είπε ότι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού ήταν η αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4,2% αλλά και η μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5% και στα λαχανικά κατά 13,1%. Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή γύρω στο 0,8%. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,8% τον Αύγουστο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
- Κατά 6,3% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός.
- Κατά 4,7% της ομάδας εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
- Κατά 3,9% της ομάδας άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών των κουρείων κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών άλλων υπηρεσιών.
- Κατά 2,9% της ομάδας ένδυση και υπόδηση.
- Κατά 2,8% της ομάδας υγεία, λόγω αύξησης των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αυξήσεις επίσης κατά 2,2% σημειώθηκαν στην ομάδα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια. Στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 1% και στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά κατά 1,6%. Εξάλλου, σε δύο κατηγορίες, στην ομάδα στέγαση και στην ομάδα μεταφορές, σημειώθηκαν μειώσεις κατά 4,9% και 3,1% αντίστοιχα. Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 1%.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass