Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

* ΤΕΕ: Πρωταρχικής σημασίας η μείωση της ρύπανσης-μόλυνσης για την περιοχή * ΕΕΔΕ: Πλεονέκτημα η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2009 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
Περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής εκδήλωσης του ΤΕΕ- Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο περίπτερο του Δήμου Λαρισαίων στη ΔΕΘ. Τα πλεονεκτήματα της σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων αναλύθηκαν στην εκδήλωση της ΕΕΔΕ-Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, χθες το απόγευμα, επίσης στο περίπτερο του Δήμου Λαρισαίων στη ΔΕΘ.
Ειδικότερα ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Συστήματα Ποιότητας στη Διαχείρισης των έργων, καθώς και η αναγκαιότητα εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα κυριάρχησαν στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΕ-Τμήματος Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επισημάνθηκε ακόμη ότι μια σύγχρονη πολιτική ανάπτυξης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον προσδιορισμό αναγκών και διαμόρφωση πολιτικής απασχόλησης που θα στηρίζεται σε μόνιμο προσωπικό, η διαμόρφωση δυναμικής πολιτικής αμοιβών και παροχής κινήτρων στο προσωπικό, καθώς και η ύπαρξη συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης της ΕΕΔΕ-Θεσσαλίας ήταν «Διαχείριση Έργων και Περιφερειακή Ανάπτυξη - Στο επίκεντρο ο ανθρώπινος παράγοντας», και περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: «Συστήματα ποιότητας και διαχείρισης έργων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (σχεδιασμός, ανάπτυξη και πιστοποίηση)», με εισηγητή τον πιστοποιημένο επιθεωρητή Δημήτριο Βέργα, «Ο ρόλος του φορέα πιστοποίησης – Παρουσίαση της Ελληνικής Ένωσης των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης», με εισηγητή τον επιθεωρητή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας Αθανάσιο Μπαμπαλούκα και «Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη διαχείριση έργων», με εισηγητή τον πολιτικό επιστήμονα και διευθυντή διοίκησης της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτριο Κωτούλα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα προβλήματα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και μόλυνσης, καθώς και η διαχείριση αποβλήτων, στο πλαίσιο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται η ουσιαστική λειτουργία του Σώματος Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ή οποιασδήποτε ανάλογης θεσμικής αρχής για το συνεχή και ουσιαστικό έλεγχο της ρύπανσης στη βιομηχανία, αλλά και η ανάγκη λειτουργίας σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής της Λάρισας, για την καταγραφή των παραμέτρων του περιβάλλοντος, το θα πρέπει να εξασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως σημείωσαν οι εισηγητές.
ΜΕΤΡΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στα μέτρα και τις προτάσεις που παρουσίασαν οι εισηγητές στην εκδήλωση, στη βάση της ορθολογικής διαχείρισης τόσο των φυσικών πόρων, όσο και των αποβλήτων, ειδικά για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων ρύπανσης και μόλυνσης, που αντιμετωπίζει ο πολεοδομικός ιστός της Λάρισας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη επαρκών και αξιόπιστων δεδομένων μέτρησης των παραμέτρων ποιότητας της ατμόσφαιρας σε βάθος χρόνου, η συντονισμένη δράση όλων των θεσμικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, η λήψη των κατάλληλων αποφάσεων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα η συμβολή ολόκληρης της κοινωνίας, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με οργανωμένες δομές στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Ακόμη, προτάθηκε η συνεργασία ΕΠΑ Θεσσαλίας και ΤΕΕ, για θέσπιση νέου κανονισμού και φορέων ελέγχων, στο πλαίσιο ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, η εφαρμογή προγράμματος δημοσίων ενισχύσεων, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον οικιακό τομέα, για την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων συστημάτων ΑΠΕ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και η έκδοση «πράσινων» πιστοποιητικών. Εισηγητές στην εκδήλωση του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής ήταν οι Νίκος Τσουτσούκας, χημικός μηχανικός, Θάνος Κόκκαλης, χημικός μηχανικός και Νίκος Παπαγεωργίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκδηλώσεις στο περίπτερο του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, με την εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Θεσσαλίας, με θέμα «Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων ως διαβατήριο στις ανταγωνιστικές αγορές» και εισηγητή τον Βασίλη Ηλιάδη, αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ.
Αύριο, Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η ειδική ημερίδα της ΔΕΥΑΛ για τη διαχείριση της λυματολάσπης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» (Περίπτερο 8, 2ος όροφος – Αίθουσα C). Στην εκδήλωση θα είναι εισηγητές οι: δρ. Χρήστος Τσαντήλας (ΕΘΙΑΓΕ), Κωνσταντίνα Ζαμπούνη (Περιφέρεια Θεσσαλίας), Αργύριος Παπακωνσταντίνου (ΔΕΥΑΛ), Αθανάσιος Σουπίλας (ΕΥΑΘ), δρ. Ξενοφών Σπηλιώτης (ΤΕΙ Λάρισας), Φίλιππος Σαπουνάς (Βιοκεράλ) και Κώστας Σούκος (Soukos Robotics). Οι εκδηλώσεις των οικονομικών και παραγωγικών φορέων ολοκληρώνονται το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, με την εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), για τον αναπτυξιακό ρόλο του φορέα, που θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα, με εισηγητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ν. Ρώμνιο.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass